Su Tesisatı Hizmeti
Su tesisatı, bir sistem içerisinde geniş kullanım alanları yaratmak üzere suyun temiz bir şekilde yapılar arasında tedarik edilmesi, muhafazası ve sağlıklı bir kullanım için birtakım işlemlerden geçtikten sonra doğru basınç ayarında dağıtılması ile atık olarak nitelendirilen kirli suyun arıtılıp, hedeflenen bölgeye gönderimini ifade eder. Tüm bu işlemlerin aksamadan ve birbirine karışmadan gerçekleşmesini sağlayan sistemler su tesisatı ya da sıhhi tesisat olarak bilinir. Banyo, tuvalet, mutfak ve çamaşır odası benzeri alanlar başta olmak üzere binaların su depoları, yüzme havuzları ve hidroforlar başlıca olarak su tesisatına sahip günlük yaşam alanlarıdır.
Su Tesisatı Döşemesi
Su tesisatı döşemesi, kaynaktan gelen temiz suyun borular aracılığıyla binalara iletimini ve atık suyun kanalizasyona gönderimini sağlar. Bu sayede kullanıcılar için sağlıklı bir yaşam alanı oluşturulur. Su tesisatı döşenirken boru montajının yanlış yapılması ya da klozet ve lavabo benzeri araçlar ile ilgili hatalar yapılması ileriki dönemlerde su kullanımda zorluklara yol açar. Dolayısıyla su tesisatı profesyonellik ile dikkatli ve özenli bir şekilde döşenmelidir. İlk aşamadan işinin ustası biriyle çalışmak uzun vadede hayat kurtarıcı olacaktır.
Temiz Su Tesisatı
Temiz su tesisatı dağıtım sistemlerine bağlı olarak basınçlı depo sistemi, kolon sistemi ve dizi sistem olmak üzere üçe ayrılır.
- Basınçlı depo sistemi: Temel kaynaktan gelen su için yeterli miktarda basınç sağlanamadığı durumlarda basınçlı depo sistemi, devreye girerek basınç eksikliğini giderir. Su sayaçları bağımsız olarak yapılandırılır.
- Kolon sistemi: Basınçta bir sorun olmadığı takdirde kolon sistemi, merkezden gelen suyu kolon sistemini kullanarak bina içerisinde dağıtır. Bina içinde suyu kullanan her birim için basınçlı depo sistemi gibi sayaçlardan ayrı olarak yapılır.
- Dizi sistem: Dizi sisteminde kullanılan sayaç sistemi farklılık gösterir. Sayaçlar, bodrum ya da zemin kata yerleştirilir. Sayaç haricinde farklı kolonlar yardımı ile su dağıtımı sağlanır.
Atık Su Tesisatı
Atık su tesisatı, bina içerisinde kullanılan ve kirlenen suyun ilgili birime aktarılmasını sağlar. Atık su tesisatı türleri arasında yağmur suyu tesisatı, bina dışı pis su tesisatı ve bina içi pis su tesisatı yer alır.
- Yağmur suyu tesisatı: Bina içerisindeki tesisata dahil olan yağmur suyu tesisatı, yağan yağmur ile çatı oluklarında biriken suyun kolonlar aracılığıyla yerin altına döşenen tesisata bağlanmasını sağlar. Yağmur sularına dair yaygın önerilerden biri de kirli sular ile birlikte atılmamasıdır.
- Bina içi pis su tesisatı: Bina içerisindeki ana boru, kolon, kat borusu ve havalık bölümlerinden oluşan bina içi pis su tesisatının amacı kullanılan kirli suyu dışarıya iletmektir. Kirli suların aktarımını sağlayan parça, ana borudur.
- Bina dışı pis su tesisat: Binanın dışarısında genel olarak bir ila üç metre arasındaki mesafeden başlayan sistem, kirli suların kanalizasyona atılmasını sağlar. Yağmur suları ve kirli suların iletimi birlikte gerçekleşir.
Su Tesisatı Nasıl Döşenir?
1) İç Tesisat Montajı
Su tesisatı döşenirken öncelikle iç tesisatın kurulumu gerçekleştirilir. Borular, suların bina içinde dağılımını sağlar. İç tesisat aracılığıyla merkezden binalara su geçişi sağlanır. Kaliteli boru tercihi önemlidir. Bazı durumlarda boruların bir kısmı görünebilir, bu nedenle estetik olarak döşenmeleri gerekir. Kullanışlı bir şekilde suyun dağılımını sağlamak için mümkün mertebe az kıvrımlı borular ile işlemler tamamlanır. İç tesisat için borular, gerekli şekilde döşendikten sonra musluklar monte edilir. Bu, iç tesisatın son aşamasıdır.
2) Beslenme Boru Döşenmesi
Beslenme borusu, suyun temin edildiği merkezden binalara taşınmasını sağlar. Priz hattı olarak da bilinir. İşlemler esnasında yaygın olarak plastik boru kullanılır. Kış aylarında suyun donmasını önlemek üzere yerin altından geçen borular için gerekli önlemler alınmalıdır. Beslenme borusunun döşenmesinin ardından su sayacı bağlanır. Böylelikle belediye tarafından yapılan kullanımlar kontrol edilerek faturalandırılır.
3) Su Sayacının Yerleştirilmesi
Su sayacının yerleştirilmesindeki öncelikli amaç kullanılan su miktarını metreküp cinsinden ölçmek ve doğru fiyatlandırma sağlamaktır. Su sayacı; saat, musluk ve vanayı kapsar. Musluk, tesisat içerisinde kalan suyu boşaltmak amacı ile kullanılır. Vana ise sızıntı benzeri acil durumlarda ya da tehlike halinde suyun tamamen kesilmesini sağlar.
Su Tesisatı Tamiri
Su tesisatı tamiri; su kaçağı olması ve yeteri miktarda ya da doğru basınçta su gelmemesi gibi tesisat sisteminde meydana gelen hatalarda gerekir. Eskiden su tesisatçısı, tamir için duvarı kırarak sorunun kaynağını tespit ederdi. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile duvar kırılmasına gerek olmaksızın su tesisat tamircisi, işlemleri tamamlar. Herhangi bir problem meydana geldiği takdirde ivedilikle tamirci çağrılması önemlidir. Aksi halde zeminde ya da duvar içlerinde ıslaklığa bağlı olarak küflenme veya renk değişimi meydana gelebilir, su sızıntısı dolap ve döşemelere zarar verebilir.
Su Kaçağı Olduğunu Nasıl Anlarım?
Su kaçağı olduğunu zamanında ve hızlıca fark etmek, mevzu bahis hasarları önlemek adına büyük öneme sahiptir. Sızıntı ve kaçak durumunu bir an önce fark etmek için son derece pratik bir çözüm bulunur. Tespit için su sayacı kontrol edilmelidir. Vana ve musluklar kapandığı halde su sayacının ilerleyişi devam ediyor ise su sızıntısı söz konusudur.
Su tesisatı döşeme ve tamir hizmetini dilediğiniz gibi yüksek kalite ve profesyonellik ile almak için ara.com.tr üzerinden uzman tesisatçılardan teklif alabilir ve amaçladığınız hizmete sahip olursunuz.