Havuz Bakım ve Temizliği Ücret Rehberi
Havuz Bakım ve Temizliği Maliyeti Neye Göre Belirlenir?
Yaşantımızda önemli yer edinen ve sıkça kullanılan havuzların temizlik ve bakımları oldukça önemlidir. Pek çok kişi ile ortak olarak kullanılan havuzlarda bakteri oluşumu görülmesi çok doğaldır. Sevdiklerinizle veya tanımadığınız insanlarla paylaşılan kişisel veya ortak havuzlar sitemizdeki havuz bakım ve temizliği hizmeti ile alanında uzman profesyonel ekiplerce temizlenir. Havuz temizliği fiyatları için sitemizde arama yaparak pek çok hizmet sağlayıcıya ulaşabilir birden fazla fiyat teklifi alabilirsiniz.
Fiyat ortalaması havuzun metrekaresine göre değişmekte olup 100 metrekare havuzun ortalama olarak bakımı 300 TL, temizliği ise 500 TL olarak sunulmaktadır. Fiyatlandırmalar kişinin sahip olduğu havuza, havuzun derinliği ve alanına, suyun ne kadar bulanık ve pis olduğuna bakılarak belirlenmektedir. Sitemizde ihtiyaç duyulan hizmet ve yapılacak alanın özelliklerini belirterek talep oluşturabilir kolaylıkla rezervasyon yaptırabilirsiniz. Firmalar sizinle iletişimde bulunur, sizin istediğiniz tarih ve saatte hizmet verir. Daha önce hizmet almış müşterilerimizin geri dönüşlerini dikkate alarak sitemizi sürekli yenileme ve geliştirme amacı gütmekteyiz. Böylece müşteri memnuniyeti sağlayarak en kolay ve en uygun havuz bakım ve temizliği hizmeti veren markalar ile değerli müşterilerimiz arasında aracılık yapmaktayız.
Havuz Bakım ve Temizliği Hizmet Genel İşlemleri
Yüzme havuzuna bakıldığı vakit havuz dibindeki seramik ve fayanslar çok net görülmüyorsa havuz kullanılmamalı, en kısa sürede bakım ve temizliği yapılmalıdır. Havuzun tekrar ilk hali gibi temiz ve berrak olması için alanında uzman firmalarla görüşülmeli ve destek alınmalıdır. Havuz bakım ve temizliği hizmeti sağlayan uzmanlar öncelikle havuz suyunun PH değerlerini kontrol edilmesini, ikinci aşamada ise toz, kir, partikül ve yabancı maddelerden arıtılması gerektiğini söylemektedir.
Yüzme havuzu bakım ve temizliği için gerekli iki ana başlık şu şekilde sıralanabilir;
Havuz Kimyasalları ve İlaçlamanın Kullanılması
Havuz suyu tahlilleri yapıldıktan sonra buna uygun malzemeler kullanılmalıdır. Bu işlemi sağlayabilmek için havuz testi kitleri kullanılabilir. Su örneği havuzun kenarından 15 cm uzaklıkta ve 30 cm derine koyulan kabın içinde biriken sudan alınır. Bu suyun PH ve klor değerleri tespit edilir. PH için 7,2-7,8 değer aralığı, klor için ise 1,0-2,5 değer aralığı idealdir.
100 metreküp su içerisine günlük olarak 200 gram klor serpilmeli veya tablet olarak atılmalıdır. PH dengeleyici olarak ise yine 100 metreküp suya günlük olarak 100 gram atılmalıdır. Etkileri 24 saat geçerlidir bu yüzden bu maddelerin günlük olarak kullanılması gereklidir. Bu işlemler yapıldıktan 3 saat sonra havuz kullanıma açılmalıdır.
Filtrasyon
Yüzme havuzlarında pompa filtre sistemleri bulunur. Her zaman çalışan bu sistem havuz içerisindeki katı maddeleri tutar. Zamanla filtreleri dolan bu sistemin torbası, kumu veya kartuşu düzenli olarak temizlenmeli ve ömrü dolanlar yenisiyle değiştirilmelidir. Filtrasyon işlemi şu sırayla yapılır;
- Pompa temizlenir,
- Kum filtreleri ve tesisat kontrolü sağlanır,
- Havuzdaki su katı maddelerden arındırılır,
- Denge tankı temizliği sağlanır ve sistem çalıştırılır.
Bu işlemler düzenli olarak yapılmalıdır. Fakat boşaltılıp zeminleri ve duvarları temizlenmeyen, bakımı sağlanmayan havuzlarda sadece bu temizlik işlemlerinin yapılması yeterli olmamaktadır. Havuz bakım ve temizliği hizmeti veren firmalarla sözleşmeler yapılmalı ve düzenli bir program oluşturulmalıdır. Böylece siz ve sevdikleriniz sağlıklı bir şekilde havuz kullanımına devam edebilmektedir.
Havuz Temizliği Hizmeti Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Havuz sahibinin yıllık ve altı aylık havuz bakımlarını mutlaka düzenli olarak yaptırması gereklidir. Havuz temizlik malzemeleri el altında bulundurulmalı ve bunların nasıl kullanıldığı havuz temizleme uzmanları tarafından öğrenilmelidir. Bu uzmanlardan kimyasal malzemelerin hangi oranlarda kullanılması gerektiği konusunda bilgi alınmalıdır. Profesyonel ekiplerce havuz bakım ve temizliği hizmeti şu sıralama ile yapılmaktadır;
1. Havuz suyu temizliğin yapılacağı güne kadar boşaltılır,
2. Çalışacak personel iş güvenliği önlemlerini alarak tek kullanımlık olan hijyen kıyafetini giyer,
3. Havuz dibinde kalan su yüksek emiş kapasitesi olan motorlarla havuzdan dışarı tahliye edilir,
4. Havuzun dibinde birikmiş olan çamur, balçık ve çeşitli dış etken kirlilikleri havuzdan dışarı tahliye edilir,
5. Havuzun zemin ve duvarları kir sökücü kimyasallar ile fırçalanır ve temizlenir,
6. 150 Bar motor kapasitesine sahip basınçlı kompresörler ile havuzun içi tamamen yıkanır,
7. Havuzda kalan dip suyu da havuzdan dışarı tahliye edilerek temizlik sonlandırılır ve kişiye teslim edilir.
Havuz kullanılmadan önce ilk olarak yapılması gerekenler ise şöyle sıralanabilir;
1. Öncelikle kullanılacak suyun PH değeri kontrol edici aletlerle öğrenilmeli ve suyun PH değeri 7,2 ile 7,8 arasında elde edilmelidir.
2. Kullanılacak suyun PH değeri ayarlandıktan sonra suya tablet klor ya da toz klor atılarak suyun dezenfekte işlemine geçilir. 3 günde bir havuz suyu değiştirilmeli ve klorlama işlemi sonrasında havuza en az 3 saat girilmemelidir. Klor kullanımı mantar gibi kolaylıkla bulaşan hastalıkları engellediği gibi tifo, kolera, kulak, göz ve ağız hastalıklarının da bulaşmasını engellemektedir.
3. Yosun giderici maddeler klorlama yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.
4. Son olarak sıvı topaklayıcısı kullanılarak havuz kullanıma açılır.
Otomatik havuz temizleme sistemine sahip olan havuz sahipleri daha şanslı konumdadır. Bu tip havuzlara yıl içinde bakım yaptırılması ve havuzların kenarlarındaki pisliklerden arındırılması yeterlidir.
Havuz Bakım ve Temizliği Hizmet Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Havuz bakım ve temizliği sonrası ücret verilmelidir.
- Hizmet sonrası havuz için yapılan programa uyulmalı, havuz bakım ve temizliğinin düzenli periyotlar ile yapılması sağlanmalıdır.
- Hizmet sonrasında havuz bakım ve temizliği ücreti, alınan hizmetin kalitesi, personel davranışları, kullanılan kimyasal malzeme özellikleri ve firmanın sizinle kurduğu iletişim gibi maddeler dikkate alınarak daha sonraki müşterilere fikir olması açısından hizmete yorum yapılmalıdır.
- Kış aylarında havuz suyunun boşaltılması havuz sahiplerinin yaptığı yanlış bir işlemdir. Kış aylarında boş kalan havuzlarda ağaç yapraklarının havuz içerisine düşerek zemindeki mermer ve fayanslara iz yaptığı görülmektedir.
Havuz Bakım ve Temizliği Hizmeti Püf Noktaları
- Süs mekân ve yüzme havuzları olarak ikiye ayrılan havuzlarda süs havuzları temizliği ve bakımı kişisel olarak sağlanabilmektedir.
- Yaz aylarında sıkça kullanılan yüzme havuzlarının devamlı ve çok kişi tarafından kullanılması ile çok sık kirlenmektedir.
- Yüzme havuzları bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalı ve dezenfekte edilmelidir. Bu düzen günlük, haftalık, 3-6 aylık periyot şeklinde yapılabilir. Havuzun sadece PH değerini ve klor miktarını sağlamak havuzun dezenfekte edildiği anlamına gelmemektedir.
- Temizlikte asıl önemli olan konu denge tankının ve havuzun boşaltılıp 3-6 aylık periyotlarla yapılan genel temizliklerdir. Bu temizlik genellikle Nisan ve Temmuz aylarında yapılmaktadır.
- Havuz denge tankı ve havuz temizliği hizmeti alanında uzman, yetki ve kalite belgesine sahip kurum ve kuruluşlara yaptırılmalıdır.
- Hizmet verecek firmanın iş güvenliği belgeleri, İSG sözleşmeleri ve yetki belgeleri talep edilmelidir.
- İşlemi yapacak personellerin ise İSG sertifikaları, havuz suyu operatörlüğü belgesi, hijyen ve mesleki yeterlilik belgeleri ve portör muayene kayıtları sorgulanmalıdır.