Fizyoterapi Ücret Rehberi
Fizyoterapist Hizmeti Ücreti Neye Göre Belirlenir?
Çok eski zamanlardan günümüze kadar gelen ve sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri de fizyoterapidir. Fizyoterapi; çeşitli sebeplerle (yaşlılık, travma vs) kas ve iskelet sisteminde bozulan veya eksilen fonksiyonel hareketlerin geri kazandırılması, korunması ve geliştirilmesi için uygulanan tedavilerin bütünüdür. Fizyoterapi yalnızca fizyoterapistler tarafından uygulanabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde 4 yıl eğitim aldıktan sonra mezun olan kişiler fizyoterapist unvanını alırlar. FTR uzmanları hastalara tanı koyup, hangi fizyoterapi yönteminin uygulanacağına karar verir. Bu fizyoterapiyi de fizyoterapistler uygulamaktadır. Fizyoterapist fiyatları üzerinde belirleyici etkiye sahip unsurlar aşağıda sıralandığı gibidir.
Seans Sayısı
En sık kullanılan fizyoterapi yöntemi egzersizdir. Amacı kas ve iskelet sistemini güçlendirmektir. Hareket gücünün arttırılmasında, zayıf kas dokusunun kuvvetlendirilmesinde, duruş bozukluklarında, kas hastalıklarında ve alçı uygulamasından sonra egzersiz terapisi uygulanır. Kaslar aktif ve pasif olarak iki gruba ayrılır. Bu egzersiz terapisi de hangi kas grubunda oluşan rahatsızlığın giderilmesine bağlı olarak egzersiz aletleri ile veya manuel olarak uygulanır. İyileşme gözlemleninceye kadar egzersiz terapisi seansları sürer. Bu seans sayısı kişiden kişiye ve rahatsızlığın durumuna göre değişir. Ortalama 4-6 seans yeterli olsa da, bazı hastalarda 10 seansa kadar çıkarılabilir. Egzersiz terapisi de kendi içinde çok fazla çeşitlere ayrılır. Temel egzersizlerin seans ücreti 60-80 TL den başlamakta iken daha detaylı terapilerin seans ücreti 200-300 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Seans sayıları ve egzersiz durumu fiyatın belirlenmesindeki en önemli unsurdur.
Fizyoterapi Yöntemi
Uygulanan fizyoterapi yöntemlerine göre ödenmesi gereken hizmet bedeli değişiklik gösterir. Fizyoterapist yöntemleri aşağıda sıralandığı gibidir.
Manuel Terapi
Lökomotor sistemin sebep olduğu ağrıları azaltmak için uygulanan, masaja benzeyen terapi yöntemine manuel terapi denir. Fizyoterapist tarafından belirli eklem noktalarına, herhangi bir alet kullanılmadan, elle baskı uygulanarak yapılır. Manuel terapi ortalama 3-4 seans uygulanır. Kimi hastalarda 1 seansta sonuç alınsa da, genelde iyileşme 3. Seans civarı başlar. Manuel terapi seans ücreti ortalama, 70-120 TL civarından başlamaktadır ve hastanın durumuna göre fiyat değişmektedir.
Elektroterapi
Ağrıyı alçak veya yüksek voltajlı elektrik akımı kullanarak kaldırma tedavisine elektroterapi denir. Elektroterapinin akut ve kronik hastalıklarda işe yaradığı gözlemlenmiştir. Bu terapide kan dolaşımı artar, ödem azalır ve ağrı giderilir. Diğer tedavilerden farklı olarak, sinir hasarı gelişmiş dokularda sinir uyarılıp hızlandırılarak iyileşme sağlanabilir. Elektroterapinin çeşitlerine bağlı olarak seans ücretleri değişkenlik göstermektedir. 50 TL’den 150 TL’ye kadar olan terapiler mevcuttur.
Hidroterapi
Eklem hareketlerinin ve kan dolaşımının arttırılması için suyun kaldırılma kuvvetinin kullanılmasına hidroterapi denir. Su ile yapılan tüm terapiler hidroterapi başlığı altında toplanır. Kaplıcalar, girdap banyosu ve sıcak su uygulamaları bu tedaviler arasındadır. Dokulardaki yara dokusunun ilerlemesini durdurup gelişmesini azaltır ve deride uyguladığı basınçla ağrıyı azaltıp iyileşmeyi hızlandırır. Farklı ihtiyaca farklı su terapi çeşidi uygulandığından fiyatlar 80-130 TL den başlayarak, seans artışıyla artmaya başlar. Kükürt banyosu bir seans 80-95 TL civarındayken, havuz terapisi 100-120 TL civarından başlamaktadır. Fizyoterapist ücretleri hakkında en doğru fiyatı, teklif veren ve hizmet alan belirleyecektir.
Mekanoterapi
Bel ve boyun çekme, traksiyon, manipülasyon ve baskı uygulamalarının çeşitli aletler kullanılarak yapılmasına mekanoterapi denir. Hasarlı bölgelerin dış etkenlerle hareketlendirilmesidir. Mekanoterapi cihazları lokal veya genel uygulama için geliştirilmiştir. Mekanoterapi ortalama seans ücreti, 200-260 TL civarından başlamakta, hastanın durumuna göre fiyatlar da yükselmektedir.
Sıcak ve Soğuk Su Terapisi
Genelde kronik rahatsızlıklarda sıcak, akut rahatsızlıklarda ise soğuk uygulama yapılıyor. Romatizmal eklem ağrıları ve kas gerilmeleri için en uygun tedavi yöntemi sıcak ve soğuk su terapisidir. Sıcak tedavi için sıcak paketler; soğuk tedaviler için buz paketleri, soğutucu spreyler, buz banyosu, jel paketleri ve buz masajı uygulanır. Sıcak ve soğuk su terapisi ortalama seans ücretleri 40-85 TL den başlamakta ve duruma göre artış göstermektedir.
Bantlama (Kinesio Tape)
Çeşitli özelliklere sahip bantlarla hasarlı bölgeyi düzeltmek veya korumak için uygulanan tedaviye bantlama denir. Bu bantlara örnek olarak elastik bant ve rijit bant verilebilir. Duruş ve postür bozukluklarını düzeltmek, sabah yorgunluğunu azaltmak, kas romatizmalarını iyileştirmek, kasların aşırı kasılmasını önlemek, bel ve boyun fıtıkları, kireçlenmeler, topuk dikeni ve yaralandıktan sonra eklemde oluşabilecek hareket bozukluklarını azaltmak için bantlama tedavisi uygulanır. Bantlar lenf dolaşımını arttırır. Eklemlere destek olur ve ödemi azaltır. Bantlama terapisi ortalama seans ücretleri, 100-135 TL civarından başlamaktadır.
Magneto Terapi
Dolaşımın hızlandırılması ve hücre zarlarının iyileştirilmesi için titreşimli manyetik alan etkileşimi kullanılmasına magneto terapi denir. Hücre zarlarının iyileştirilmesi yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olurken, kan dolaşımının hızlandırılması da kas spazmlarını ve ağrıları azaltmakta fayda sağlıyor. Magneto terapi cinsel fonksiyonlarda artış, unutkanlığı azaltma, vücut zindeliğinin arttırılması, ağrıların azaltılması, boşaltım sisteminin uyarılması, depresyonun minimize edilmesi, bağışıklık sisteminin düzeltilmesi ve uyku düzeninin oluşturulması için kullanılıyor. Magneto terapi tedavi çeşitlerinden örnek olarak sıcak mango uygulaması verilebilir. Magneto terapi ortalama seans ücretleri 100-120 TL den başlamaktadır.
Ultrason
Dolaşımın arttırılması için uygulanan yüksek frekanslı ses dalgası kullanılması ultrasondur. Ultrason her ne kadar görüntüleme için daha çok kullanılsa da fizik tedavi alanında da oldukça başarılı bir tedavi çeşididir. Bel ve boyun fıtığı, donuk omuz, bursit, kas gerilmesi, menisküs hasarı, ligament yaralanması, karpal tünel sendromu ve omuzda kas tendon sıkışması için ultrason terapisi uygulanır. Ultrason seansları her gün 5-10 dakika ve toplam 15-20 seans uygulanır. Fizyoterapist saatlik ücreti, 60-90 TL civarından başlamaktadır.
Lazer Terapi
Lazer cihazı ile kas ve iskelet sistemi hastalıkları gibi çeşitli hastalıkların iyileştirilmesi için uygulanan tedavi yöntemine lazer terapi denir. Lazer terapi; fibromiyalji, boyun fıtığı, yaraların iyileştirilmesi, sinir lezyonlarının iyileşme hızının arttırılması, kuvvet kaybının giderilmesi ve miyofasiyal ağrılar için uygulanır. Doku iyileştirilmesini ve dolaşımı arttırır. Toksinleri temizler. Etkisi uzun süre devam eder. Bu tedavi uygulanırken, uygulandığı bölgede bir ısı hissedilebilir. Fizik tedavi yaklaşık 10 dakika sürer ve 10-15 seans uygulanır. Lazer terapi ortalama seans ücretleri, 60-80 TL civarından başlamaktadır.
Tecar Terapi
Motor iyileşme süresini hızlandırıp ödemi azaltmaya yardımcı olan tedavi yöntemi tecar terapidir. Tecar terapide hastaya yüksek frekanslı bir akım verilir. Bu akım hissedilmez. Kapasif mod ve rezistif mod olarak 2 modu mevcuttur. Kapasif mod kas gibi su içeriği fazla bulunan dokular üzerinde çalışır. Rezistif mod ise su içeriği az olan kemik, eklem, bağ dokuları ve eklemler gibi dokularda uygulanır. Spor yaralanmaları, topuk dikeni, bursit ve artroz gibi rahatsızlıklarda rezistif mod çok etkilidir. Tecar terapi haftada 2-3 kez uygulanıp, 9-10 seansta başarılı olabilmektedir. Tecar terapi ortalama seans ücretleri, 70-150 TL civarından başlamaktadır.
Fizyoterapistin Profesyonelliği
Hastaların fizyoterapist seçerken, profesyonellik derecesine göre doktorların sınıflandırıldığını, yeni işe başlayan bir fizyoterapistle 25 yıllık tecrübesi olan bir fizyoterapistin farklı fiyatlandırma yapacağını unutmaması gerekir. Fizyoterapistin iş hayatındaki tecrübesi arttıkça istenilen fiyatta artış gösterecektir.
Terapinin Süresi
Her fizik tedavide farklı süreler söz konusudur. Hastanın iyileşmesinin etkisi konusunda her kişi farklı değerlendirilmelidir. Bazı hastalar için 1 aylık tedavi yeterliyken bazısı 3 yıllık fizik tedavi ile normal hayatına eskiden kaldığı yerden devam edebilmektedir. Terapi süresi arttıkça fizyoterapistin alacağı ücrette artış gösterecektir.
Diğer Unsurlar
Fizyoterapi seans fiyatları arasında büyük farklar mevcuttur. Fizyoterapi kişiye özel ve ona uygun olan tedavi yöntemlerine göre yapılır. Bu sebeple fiyat farklarının oluşması oldukça olağandır. Fizyoterapi seans maliyetini etkileyen diğer unsurlar arasında hastalığın belirlenmesi ve ona uygun yapılacak tedavi veya tedavilerin belirlenmesi, tedavi uygulanırken ilaç kullanıp kullanılmayacağı, fizik tedavinin nerede alınacağı yer alır.
Fizyoterapist Hizmeti Genel İşlemleri
- Fizyoterapide birçok seans ve tedavi yöntemi biçimi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden en uygunu hasta için seçilir.
- Bazı hastalar birden çok tedavi yöntemini de uygulayabilir.
- Fizyoterapist ile planlı bir tedavi süreci ayarlanır.
- Programa göre, uygun gün ve saatlerde tedavi uygulanır.
Fizyoterapist Hizmeti Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Size en yakın lokasyondaki bir tedavi merkezini seçmelisiniz.
- Alanında tecrübeli FTR ve fizyoterapistlerle çalışmalısınız.
- İletişimi güçlü, kuvvetli bir fizyoterapist ile anlaşmalısınız.
- Fizik tedavi merkezinde kullanılan cihazlar yeterli ve yeni teknoloji olmalıdır.
- Tedavinize tok gitmeli, bol kıyafetler giyerek doktorunuzla randevunuza gitmelisiniz.
- Doktorunuzu, hasta ile saatlik seanslar halinde çalışan ve her hastasına önem veren, ideal hasta sayısı ile çalışan kişilerden seçmelisiniz.
- Metal eşya, telefon gibi eşyalarla doktor randevunuza girmeyiniz.
Fizyoterapist Hizmeti Sonrası İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Fizyoterapide devamlılık çok önemlidir. Randevu saatlerinizi aksatmayacağınız bir lokasyonda olan fizik tedavi merkezi seçmeli ve düzenli aralıklarla fizyoterapistiniz ile görüşmelisiniz.
- Tedavi sonrasında doktorunuzla kolay iletişime geçmeli, doktorunuzun telefon numarasını doğru not etmelisiniz.
- Tedavi sonrası ağır eşya kaldırmamaya bir süreliğine özen göstermelisiniz.
- Hizmet sonrasında aldığınız tedavinin kalitesi, niteliği ve doktorunuzun sizinle kurduğu iletişimi göz önünde bulundurarak objektif bir şekilde yorum yapmak sizden sona aynı hizmeti alacak olanlar için faydalı olacaktır.