Ahşap Pencere Ücret Rehberi
Ahşap pencereler, PVC ya da alüminyum pencerelere göre çok daha dayanıklı, sağlıklı ve estetiktirler. Bunlara ek olarak güvenlik açısından da önde olan ahşap pencereler, yapım sürecinde daha maliyetli gibi görünse de uzun vadede çok daha dayanıklı olmaları nedeni ile fiyatını amorti eder ve sizi ekstra masraflardan kurtarır. Bunun geçerli olması için ahşap pencerelerin, iyi malzemeden üretilmeleri ve işinin ehli bir usta tarafından yaptırılması gerekir. Ahşap pencere fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak 120 TL ile 2000 TL arasında değişir. Maliyet üzerindeki belirleyici unsurlar aşağıda derlendiği gibidir.
1. Pencere Türü
Ahşap pencerenin hangi türde olacağı, kanat sayısı, pencere sayısı ve diğer özelliklerine göre toplam meblağda değişiklikler olması kaçınılmazdır. Ahşap pencere tek kanatlı, çift kenarlı, kemerli, stüdyo ve cumba gibi farklı şekillerde yapılabilir. Fiyatlar 100 TL ile 3000 TL aralığındadır.
2. Ahşabın Cinsi
Ahşap pencere yapımında kullanılan ağacın cinsi (ceviz, meşe vb.) maliyetin artmasına ya da azalmasına neden olabilir. Ender bulunan ve daha kaliteli nitelikteki ağaçlar için ücret daha fazladır.
3. Pencere Sayısı
Daha çok pencere yaptırmak indirim almanızı sağlayabilir. Pencere sayısı arttıkça tek bir pencerenin maliyeti daha ucuza gelecektir. Ustanız ile bunun hakkında konuşabilir ve indirim talep edebilirsiniz.
4. Pencere Büyüklüğü
Ahşap pencerelerin boyutları, son derece önemli bir unsurdur. Daha büyük pencereler için daha büyük ebatlarda ahşap, cam ve diğer malzemeler gerekir. Ek olarak daha uzun sürer ve daha fazla iş gücü de gerektirir. Örneğin; sürme pencereler duvarı boydan boya kaplar ve toplam maliyeti daha fazladır.
5. Ustanın Tecrübesi
Ustanın tecrübesi, alanında tanınan biri olması ve fark edilir şekilde iyi işçiliğe sahip olması ahşap pencere maliyeti üzerinde arttırıcı etkiye sahiptir. Deneyimli bir usta ile çalışmak aldığınız sonuçların istediğiniz şekilde estetik ve uzun vadede dayanıklı olmasını sağlar.
6. Gereken İşçi Sayısı
Bütün bir binaya ahşap pencere monte edilmesi isteniyorsa, daha çok işçiye ihtiyaç olması kaçınılmazdır. İşçi sayısının artması yevmiye ve toplam tutarın artmasına sebebiyet verir.
7. Bina Kat Sayısı
Daha yüksek binalar için ahşap pencere yapımı fazladan ekipman gerektirir. Güvenlik gereçleri ile ekstra ekipmanların kullanımı, üst katlara pencere yapımının zorlaşması daha yüksek fiyat gerektirir.
8. Binanın Konumu
Şehir merkezine uzak binalar için tadilat işlemlerinde, yol ücreti de toplam maliyete dahil edilebilir. Eşyaların taşınması, işçilerin ve ustanın ulaşımı daha fazla masraf anlamına gelir.
9. Hizmet Tarihi
Hizmetin ne zaman alınacağı, toplam meblağın değişmesine neden olur. Özellikle tatil günlerinde, bayramlarda, yılbaşı ya da yaz dönemlerinde toplam meblağda artış meydana gelebilir.
10. Hizmet Teslim Süresi
Ahşap pencere işlemlerinin kısa sürede tamamlanması gerekiyorsa, bu durum daha çok işçinin daha yoğun bir tempo ile çalışması anlamına gelebilir. Buna bağlı olarak da maliyet, artacaktır.
Ahşap Pencere Türleri
- Tek Kanatlı Pencere: Tek kanatlı pencerelerde 1 adet açılıp kapanan ve 1 adet de sabit cam bulunur. Fiyatları 100 TL ile 700 TL arasındadır.
- Çift Kanatlı Pencere: İki adet açılıp kapanan kanata sahip bu ahşap pencere türünün maliyeti 200 TL ile 900 TL aralığında değişir.
- Kemerli Pencere: Kemerli ahşap pencereler kemer benzeri yarım dair bir üst cam ve kare ya da dikdörtgen alt camın birleşiminden meydana gelir. Fiyatları açılıp kapanmasına göre 300 TL ile 1000 TL arasındadır.
- Stüdyo Pencere: Mekanın aldığı ışığı arttırmak ve estetik amaçlı yapılan stüdyo pencereler açılıp kapanmaz. Fiyatları boyutuna göre 150 TL – 900 TL bandındadır.
- Cumba Pencere: İstenen cumbanın büyüklüğüne göre fiyatları 400 TL ile 2000 TL arasında değişir.
- Giyotin Pencere: İsmini Giyotin gibi çıkıp inen mekanizmasından alan pencere tipinin maliyeti 400 TL ile 2000 TL aralığındadır.
- Sürme Pencere: Balkon ya da bahçeye açılan çoğunlukla boylu boyunca uzanan sürme pencerelerin fiyatları büyüklüklerine göre 700 TL ile 5000 TL arasındadır.
- Vasistas Pencere: Pencere köşesinde oturup zaman geçirmek isteyenlerin tercihi vasistas pencerenin maliyeti 600 TL ile 3000 TL aralığında değişir.
- Bahçe Pencere: Dışarı doğru oluşturulan cephelerin ahşaptan yapılmasını ifade eder. Fiyatı genişliğe bağlı olarak 500 TL ile 4000 TL arasındadır.
- Çatı Pencereleri: Çatı katına yapılan bu pencereler boyutlarına göre 600 TL ile 3000 TL arasındadır.
Ahşap Pencere Hizmeti Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ahşap pencere hizmeti alırken, bir problem ya da istenmeyen bir sonuç ile karşılaşma ihtimalini sıfıra indirmek için aşağıdakilere dikkat etmek yararlıdır.
- Ahşap pencere hizmeti alacağınız ustayı seçerken diğer kullanıcıların yapmış oldukları yorumları dikkate almak daha iyi bir hizmet almanız için fayda sağlayacaktır.
- Hizmet veren ustanın, referanslarını ve daha önce çalıştığı işleri incelemek aklınızdaki hizmeti almanız için önemlidir. Bunlara ek olarak eğitim durumu, sertifikaları ve diğer evraklar kontrol edilebilir.
- Hizmet için sözleşme yapılmadığı takdirde ücreti işlemlerin öncesinde ödememek yararlı olacaktır.
- Hedeflediğiniz pencere görünümünü ustaya açık ve net bir şekilde ifade ettiğinizden emin olun.
Ahşap Pencere Hizmet Sonrası İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Fatura konusunda isteklerinizi ustaya önceden bildirmek yararlıdır.
- Pencereler kontrol edildikten sonra hizmet kalitesinden emin olup, ustaya eksik ya da hatalar ile ilgili dönüt vermek faydalı olacaktır.
- Ustanın verdiği hizmetin kalitesi, hızı ve sizin ile kurduğu iletişimi objektif bir şekilde değerlendirmek sizden sonra aynı hizmeti alacak olanlar için önemlidir.