Nasıl Çalışır?
Hizmet Talebi Oluştur
Kategoriler içerisinden istediğin hizmeti seç, talep formunu doldur ve yayınla.
Sana Özel Teklifler
İşini yapabilecek birçok güvenilir uzmandan ihtiyacına özel fiyat teklifi al.
İstediğin Teklifi Seç
Gerçek müşteri yorumlarını inceleyerek, en uygun teklifi seç. İşini kolayca hallet!
Seramik Çini Tasarımı Hizmet Verenler
Arife KAN
Uludağ üniversitesi çini işlemeciliği bölüm mezunu,klasik ve modern tasarım konusunda uzman,...
Profil GörüntüleCengiz Sogucaklı
Turkiyenin heryerine hizmet vermekteyim
Profil GörüntüleSerkan Sevgili
Güvenli bir şekilde işleriniz yapılır
Profil GörüntüleFatih Korak
Kalite asla tesadüf değildir bizimle çalışın pişman olmayın...
Profil GörüntüleSeramik, günlük hayatta hem sanat hem de dekorasyon alanında kullanılan önemli bir araçtır. Özellikle yapı seramikleri evlerde sıkça kullanılır. Yapı seramikleri içerisinde tuğla, duvar ve yer kaplamaları, kiremitler, sağlık gereçleri gibi ürünler yer alır. Ev içerisinde kullanılan seramiklere bakıldığında ise genelde tabak, çanak çömlek, saksılar ve süs eşyaları göze çarpar. Seramik tasarımı hizmeti de bu alanlarda insanlara kolaylık sağlar. Evlerin banyolarında, mutfaklarında duvar süslemeleri konusunda kararsız kalan kişiler için oldukça fazla sayıda seramik tasarımı modelleri bulunmaktadır.
Geçmişten Günümüze Seramik
Kelime anlamına bakıldığı zaman seramik, çok yüksek bir sıcaklığa sahip alanda pişirilmiş olan toprak anlamına gelir. Seramikten yararlanma ve seramik kullanımı insanlığın çok eski zamanlarına dayanmaktadır. Özellikle uygarlığın ilk izlerinin görüldüğü Anadolu toprakları seramik oldukça yaygındır. Seramik ile birlikte yaygın olarak kullanılan ürünlerden bir diğeri de çinidir. Çiniler özellikle mimarinin vazgeçilmez ürünleri haline gelmiştir. Günümüzde dış cephelerde dahi rastlanılan çini motifleri eski zamanlarda yalnızca evlerin içinde kullanılmakta idi. Çini tasarımı ve seramik tasarımı bu yönü ile iş alanı, istihdamı geniş olan bir alan olup meraklı insanlar için de önemli bir uğraş olmaktadır. Seramiğin tarihine bakıldığı zaman ilk seramiklerin M.Ö 6000 yılına kadar uzandığı görülür. Özellikle ilk yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük seramik bakımından oldukça zengindir. Bu bölgede yapılmış olan kazılar, bazı seramiklerin binlerce yıl boyunca bozulmadan dayandığının görülmesini sağlamıştır.
Seramik Sanatı
Günümüzde seramik sanatının kullanıldığı pek çok alan bulunmaktadır. Bu alanlardan birisi de mimaridir. Özellikle mimari yapıların hem iç hem de dış yüzeyleri seramik kullanımı için oldukça uygundur. Yüzeylerde kullanılan sırlı kaplama ve sırsız kaplamalarda seramik işçiliğinden yararlanılır. Seramik sanatı ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgilerden birisi de seramiğin ana maddesidir. Toprak dışında seramik için oldukça önemli olan bir madde daha bulunur. Bu madde çini adı verilen açık renkli bir kildir. Kilin asıl özelliği kuvars oranının yüksek olmasıdır. Bu şekilde kaplama ve sır işlemlerinde daha verimli sonuç alınır.
Seramik Teknolojisi
Seramik teknolojisi denildiği zaman seramiğin bilim ve teknoloji ile iç içe geçmesinden bahsedilir. İçerisinde metal ve metal alaşımları hariç türlü maddeler bulunduran seramik, tüm bu ürünlerin şekillendirilip sentezlenmesi sonucu oluşur. Seramik teknolojisinde önemli olan seramiğin darbelere ve kendi içindeki maddelerin karışımı tamamlanana kadar dayanıklı bir şekilde pişirilmesidir. İlk üretimi yapılan seramik maddelerden günümüze gelindiği zaman seramik teknolojisinin gitgide gelişmiş olduğu görülür. Bunun asıl nedeni teknolojinin de kendi içinde gelişiyor olmasıdır fakat el sanatlarının gitgide yaygınlık kazanması durumu da göz ardı edilemez. Özellikle seramik alanında yapılan üretimin amaçları ve üretim yöntemlerinde uygulanan çeşitlilik seramik teknolojisinin gelişimini de beraberinde getirmiştir.
Seramiğin Diğer Alanlarla İlişkisi
Seramik sanatı kendi içinde oldukça güçlü ve yaygın bir sanat olsa da kendisine benzer diğer el sanatları ile de bağı vardır. Bu el sanatları şu şekilde sıralanabilir:
- Çömlekçilik: Çömlekçilik, seramik sanatı ile bağlantılı olan sanatlardan birisidir. Genel olarak çamur ile yapılmış olan topraktan kap olarak bilinir. Çömlekçilik sanatı Anadolu topraklarında oldukça eski zamanlardan beri yapılan bir sanattır. Bu sanatın çok yaygın olmasının nedenlerinden en önemlisi toprağın kolay bulunabilir bir ham madde olmasıdır. Çömlekler bazen el ile bazen de çömlekçi çarkı adı verilen bir alet ile şekillendirilerek kalıplara dökülür ve fırınlara verilir. Bu şekilde çömlek üretimi sağlanır.
- Tuğla ve Kiremit Üretimi: Tuğla ve kiremit üretimi de seramik ile bağı bulunan alanlar içerisinde yer alır. Tuğla, insanlık tarihi boyunca üretimi yapılmış olan ilk yapı malzemesi olarak bilinir. Barınmanın insanlığın temel ihtiyaçlarından birisi olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman tuğla ve kiremit üretiminin önemi de daha rahat anlaşılacaktır. Anadolu ve Mezopotamya’da ilk yerleşimler ve barınaklarda kullanılan tuğla ve kiremitler zamanla insanların daha yüksek binalar inşa etmesi için kullanılır hale gelmiştir. Günümüzde tuğla üretimi ve pişmiş tuğla üretiminin bu kadar yaygın olmasının ana nedeni de barınma ihtiyacının daha lüks şekillerde karşılanıyor olmasıdır. Kiremit, tuğla üretimi de seramik tasarımı ve üretimi gibi pişirme yöntemi ile yapılmaktadır.
Seramik Tasarımı Nasıl Yapılır?
Seramik tasarımı işi, hayal gücü gerektiren keyifli bir iştir. Özellikle stres atılmasına yardımcı olması ve çamurla iç içe olmak seramik tasarımı yapmanın en güzel yanlarından birisidir. Seramik tasarımı, yapıldığı ilk zamanlarda profesyonel bir işçilik olmadan yalnızca emek verilerek yapılan ufak bir iş ortaya çıkarılmasını sağlar. Zamanla kişiler kendi ürettikleri seramiklerden keyif almaya ve emeklerinin sonucunu görerek daha fazla üretim yapmaya başlarlar. Seramik tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan ilki seramik çamuru ile ilgilidir. Seramik, çamur kurumadan bitmiş olmalıdır. Bir gün içerisinde tamamı biten seramik, çamuru bekletildiği taktirde şekil vermesi zorlaşan bir duruma dönüşür. Bu nedenle çamurların birbirine kaynaması ve kırılmaması için kişilerin elini çabuk tutması ve çamuru kurutmaması gerekmektedir.
- Seramik çamurunun içerisinde sağlığa zarar verecek maddeler bulunmaz fakat yine de seramik tasarımı yaparken eldiven ve maske kullanılması gerekir. Sır dökümü esnasında maske ve eldiven kullanılabilir, önlük ise çeşitli sıçramaları önlemek açısından kullanılması istenen diğer koruyucu ürünlerdendir.
- Seramik çamuru kullanılmayacağı zamanlarda dışarıda bırakılmamalı ve herhangi bir kap içerisinde ya da hafif nemli bir poşet içerisinde bekletilmelidir. Bu sayede çamurun kuruması önlenmiş olur. Ayrıca bu şekilde muhafaza edilen seramik hamuru aylarca bekleyebilir.
- Seramik tasarımı yaparken çamur içerisinde hava kalmamasına dikkat edilmelidir. Bu durumu önlemek ve seramiğin içinde hava kalmadığından emin olmak için hamurun fazlaca yoğurulması yeterli olacaktır. İçerisinde hava kalan seramik pişirme esnasında şişer ve kabarır, yaptığınız tüm iş parçalara ayrılabilir.
- Seramik tasarımında en önemli ve en güzel ayrıntılardan birisi de çamurun geri dönüştürülebilir olmasıdır. Çamura su katıldığı taktirde çözülmesi ve şekil alması mümkün olacaktır.
Seramik Tasarımının Olmazsa Olmazları Nelerdir?
- Seramik Çamuru: Seramiğin ham maddesi olduğu için seramik çamuru olmadan seramik de yapılamaz.
- Bisküvi: Çamura şekil verilip fırınlandıktan sonra ortaya çıkan ilk haline bisküvi adı verilir.
- Mermer tabla: Çamuru yoğurmak için gerekli olan masaya mermer tabla adı verilir. Bu yoğurma işlemi sayesinde çamurun içindeki hava alınır ve pişme sırasında seramiğin şişip çatlaması önlenir.
- Sır: Sır içerisinde birbirinden farklı çeşitli kimyasallar bulunmaktadır. Bu karışım bisküvinin üzerine döküldüğü zaman çamurun renklenmesi sağlanır. Seramik tasarımının en önemli noktalarından birisidir. Sır, yalnızca seramik yüzeyini renklendirmekle kalmaz aynı zamanda ürünün dayanıklılığını da arttırır.
- Ağaç veya metal masa: Seramik için pek şart olmamakla beraber çekmecesi bulunan bir masanın olması önerilmektedir. Bu masada seramik malzemeleri bulunabilir.
- Torna (Turnet): Seramik yapılırken çamurun şekil almasını sağlayan ve sürekli dönerek hareket eden alete verilen isimdir. Bu aletin ayak ile, el ile ve motor ile dönen mekanizmaları bulunmaktadır.
Çini Sanatı Nedir?
Çini sanatı, seramik sanatının bir alt dalı olarak görülebilir. Seramik gibi killi toprak kullanılarak yapılan çiniler, yine seramik gibi fırında pişirilir ve üzerinde birçok motifi ve rengi barındırır. Çini sanatının başladığı ilk yer Doğu topraklarıdır. Tarihin eski zamanlarında Araplar ile ilk önce İspanya’ya daha sonra tüm Avrupa’ya yayılan çini sanatı ülkemizde Kütahya ilinde oldukça meşhurdur.
Seramik ve Çini Sanatının Farkı
Seramik sanatı çini sanatını da kapsayan genel bir alandır. Seramik çamuru ile yapılan ve ham madde olarak seramik çamurunu içinde bulunduran sanat eserlerine seramik adı verilir. Çini sanatında kullanılan hamur ise daha özel, daha farklı bir seramik çamurundan üretilmiştir. Seramikler kendi aralarında ince seramik ve kaba seramik olmak üzere ikiye ayrılırlar. Çiniler ince seramik grubunda yer alır. Çinilerin de kendi aralarında küçük parçalı mozaik çiniler ve büyük levhalı çiniler olarak ikiye ayrıldığı söylenebilir:
- Büyük levhalı çiniler: Büyük levhalı çiniler genellikle duvarlarda kullanılan tarzdaki çinilerdir. Bu çini tasarımları kare ya da altıgen olarak yapılırlar. Evlerde iç kısımlarda yaygın olarak yer alırlar.
- Küçük parçalı mozaik çiniler: Bu tarzdaki çiniler tabak biçiminde olabilir, evlerin iç kısımlarında ve mutfaklarda kullanılabilir.
Çini Tasarımı
Çini tasarımı için kullanılan iki temel teknik vardır. Bu teknikler şu şekilde sıralanabilir:
- Sırlama: Sırlama tekniği ile yapılmış olan çini tasarımı, üzerinde geometrik motifler ya da bitkisel motifler bulundurur. Bunun dışında yazılara da sık rastlanır. Bu çinilerde sıraltı tekniği ile sırüstü tekniği adı verilen teknikler kullanılmaktadır. Sıraltı tekniği pişirilmiş olan toprak üzerine yapılan süslemelerdir. Bu süslemelerde ince astar tabakası baz alınır. Bu sayede çiniler fırında pişerken daha saydam ve renksiz bir görünüme sahip olurlar. Piştikten sonra ise çininin tüm parlaklığı ve detayları göz önüne çıkar. Sırüstü tekniğinde ise tam tersi aşamalar tekrarlanır. Sır için saydam olmayan maddeler tercih edilir ve çini bir kez değil iki kez fırınlanır. Bu şekilde daha kalın ve kullanışlı bir ürün elde edilir. Osmanlı Dönemi ve Selçuklular’da sırüstü tekniği çini tasarımı için sık kullanılan teknikler arasında yer almaktadır.
- Renkli Sır: Renkli sır tekniği de çini tasarımı için kullanılan tekniklerden birisidir. Bu teknikte çini için kullanılacak olan motifler ve bezemeler çini hamurunun üzerine kazınır. Öncelikle hamurun motif işlenecek kısımları oyulur ve bu kısımlara çini tasarımında kullanılan, içinde bal mumu bulunduran bir karışım sürülür. Her bir parça birbirinden bağımsız olarak fırınlanır böylece renklerin de karışması önlenmiş olur. Bu teknikte yazı yazılacak olan çiniler için çeşitli kabartmalar da yapılır. Mozaik şeklinde olan çinilerde renkli sır tekniği kullanılacağı zaman sıraltı tekniğinden de faydalanılır. Bu teknikte farklı renklerdeki sırlara bezenen parçalar yine ayrı ayrı fırınlanır. Fırınlama öncesinde sır içerisine belli miktarlarda maden tozu karıştırılır. Bu sayede çinilerin parıltılı olması sağlanır. İşlem esnasında en iyi sonucu veren maddeler ise altın, gümüş, bakır olarak sıralanabilir. Özellikle perdah adı verilen işlem için altın oldukça önemli bir metaldir. Çinide en uzun süre parlaklığı sağlayan metal olarak da bilinir.
Türk Çini Tasarımı
Türklerde çini tasarımı için en fazla kullanılan motifler laleler ve diğer çiçekler olmuştur. Geometrik şekillerin ise çiçek motiflerine göre daha az kullanıldığı görülmüştür. Tabak, ibrik, vazo, sürahi gibi ürünler üzerinde çini desenleri oldukça sık yer almıştır.
Seramik ve çini tasarımı hizmeti almak artık bizimle çok daha kolay, sitemizde iş ilanı oluşturarak binlerce uzman arasında aradığınız kişiler size en uygun teklifi verir ve bu sayede hizmetinizi kolayca alırsınız.
Seramik Çini Tasarımı Hizmeti Ortalama Ücretler
Ara.com.tr üyesi profesyonellerin, müşterilere verdiği tekliflerin tahmini fiyat ortalamasıdır.
Ücret RehberiniGörSeramik Çini Tasarımı Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.