Piyano Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Müziğin hoş tınısının eşsiz yansımasını bizlere sunan piyanolar, elbette ki bir zaman sonra bakıma ihtiyaç duymakta, temizlenmeye ve kirlerinden arındırılmaya muhtaç duruma gelmektedir. Piyanonun ömrün uzatmak için bakım aksatılmamalıdır. Piyanoların bakım ve temizliği için oldukça dikkatli davranılması gerekir. Zira temizlik ve bakım aşamasında yapılan ufak hatalar, piyanonun arızalanmasına neden olabilir. Eğer piyanonuz varsa ve ona nasıl bakım ve temizlik yapacağını konusunda şüpheleriniz varsa, yazımızda ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulacaksınız.
Piyanonun En Büyük Düşmanı: Toz
Fark etmeseniz bile her yerde göz ile görünmeyen tozlar mevcuttur ve bu tozlar bulabildikleri her alana yapışıp kalma özelliğini gösterirler. Özellikle piyanolar, tozların yerleşmesi için en uygun alanlardan biridir. Zira neredeyse yerinden hiç hareket ettirilmeyen piyanolar sürekli olarak tozlanmakta ve bakımı da aksatılınca kalitesinde büyük oranda düşüşler yaşanmaktadır. Özellikle piyanoların iç kısımları tozlanabilmekte ve yumuşak tınısından ve kalitesinden ödün vermektedir. Üstelik bakımı yapılmayan piyanolar ekseriyetle arızalanmakta ve daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına piyanonun bakımı düzenli olarak yapılmalı eğer yapılamıyorsa mutlaka yılda en az iki kere bakım için profesyonel destek alınmalıdır.
Piyano: En Narin Enstrüman
Piyanolar her ne kadar kaba gibi gözükse de aslında oldukça narin enstrümanlardan biridir. Piyanolardan kaliteli bir ses elde edebilmek için bakımları düzenli olarak yaptırmalı ve temizliği aksatılmamalıdır. Zira piyanonun ana akustik yapısı ahşap olduğu için akort ayarı pek çok faktörden etkilenebilmektedir. Özellikle hava değişimlerinden, nemden, sıcak ve soğuktan etkilenerek akort ayarı bozulmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için profesyonel destek alarak akort ayarını yaptırabilirsiniz. Ayrıca piyanonun çevresel faktörlerden etkilenmesini minimuma indirmek için onu güneş ışığından ve nemden uzak bir noktaya yerleştirmek gerekir.
En Çok Kirlenen Yüzey: Piyano Tuşları
Piyano çalmak, tuşlara narince dokunmak ve o eşsiz sesin çıkması elbette ki çok güzel. Ancak bu yumuşak basımın devam edebilmesi için piyano tuşlarının temizlenmesi, tozlarından arındırılması gerekir. Bunun için bir toz alma püskülü veya hafif nemli bir mikrofiber bez ile temizlenmesi yeterli olacaktır. Temizlik esnasında dikkat edilmesi gereken nokta bezin çok ıslak olmamasıdır. Eğer bez gereğinden ıslak olursa su, tuşların arasından sızabilir ve piyanonun çekiç mekanizmasına zarar verebilir. Tuşların arasını temizlemek için ince kıllara sahip olan toz püskülü ile temizleyebilirsiniz.
Piyano tuşları toz tutmaya ve tozun katman haline gelmesine elverişli bir yapıdadır. Eğer inatçı bir katman ile karşı karşıya iseniz piyasada satılan özel temizleyicilerden satın alarak bu kirlerden kurtulabilirsiniz.
Dijital Piyanoların Bakımı
Piyanoların çeşitli modelleri vardır. Kuyruklu piyano, dijital piyano ve hibrid piyano, konsol piyano gibi çeşitleri vardır. Dijital yapılı piyanoların bakımında dikkat edilmesi gereken nokta temiz kalmasını sağlamaktır. Tozlarından arındırılan ve kirlenmesi bir nebze önlenen dijital piyanolar neredeyse hiç bakım gerektirmemektedir. Ancak piyanonun kaliteli bir şekilde ses vermemesi, uzman kişilerden destek alınması gerektiğine işaret edebilir.
Dijital piyanoların tuşlarını yine toz püskülü ile, gövdesini ise su ile hafif bir şekilde nemlendirilmiş fiber bez ile temizlenmesi yeterli olacaktır. Ayrıca kullanılmadığı zamanlarda varsa piyanonun tuş kapağı muhakkak kapatılmalı yok ise üzeri bir bez ile örtülmeli ve tozların önü kesilmelidir.
En Zor Kısım: İç Aksamlar
Eğer kuyruklu bir piyanoya sahipseniz hem çok şanslısınız hem de temizlik için işiniz biraz daha zor. Piyanolar, yapıları gereği oldukça karmaşık enstrümanlardır. Kuyruklu piyanolar en kaliteli sese sahip piyanolardır ve oldukça gösterişlidir. Bu piyanoların bakımı için öncelikle gövde kısmının dikkatlice sökülmesi gerekmektedir. Daha sonra yine toz püskülü ile buradaki tozların toplanması sağlanır. Ancak bu işlem pek işe yaramaz ise kurutma makinası ile aksamlar arası temizlenebilir. Ancak kurutma makinasının soğuk hava vermesi burada önemli bir noktadır. İç aksamda nemli bezlerin kullanılması sakıncalı olabilir. Eğer tellerin üzeri toz ile kaplanmış ise kuru bir bezler tozlar nazikçe alınabilir. Ancak piyanonun tokmaklarına dokunmamak bu veya temizlememek gerekir. Zira akort ayarı bozulabilir. Yine de piyanonun iç aksamlarının bakımı zorlayıcı olabilmektedir. Bunun için profesyonel bir destek alınması sizi bakım yaparken doğabilecek sorunlardan olabildiğince koruyacaktır. Zira kuyruklu piyanolar diğer piyanolara göre oldukça pahalı enstrümanlardır.
Piyanonun Konumu Önemli
Piyanoların nemden, sıcaktan, soğuktan, güneşten kısacası hava değişimlerinden korunması gerekir. Hem gövde ahşabının zarar görüp renk değiştirmemesi için hem de piyanonun ses kalitesinin korunabilmesi için konumlandırma önemlidir. Ayrıca piyanonun ses tahtası yaz sıcağında genleşerek tellerin gerilmesine neden olmaktadır. Zira kışın ise kuru hava nedeniyle tersi gerçekleşerek ses tahtası düzleşmekte ve tellerdeki gerilimin azalmasına sebebiyet vermektedir. Bu durum ise genellikle akort ayarının tekrar tekrar yapılmasını gerektirmektedir. Bu sorunu bir nebze olsun engellemek için piyanonun ısı değişiminin en az olduğu yere konumlandırılması elzemdir.
Neleri Yapmamalısınız?
Piyanolar hem ahşap yapıları hem de mekaniği ile hassas enstrümanlardır. Bu nedenle temizlik yaparken uygulamamanız gereken birtakım şeyler vardır.
- Piyanonun temizliğini ıslak mendil, kolonya gibi alkol içerikli malzemelerle temizlememelisiniz.
- Temizlik sırasında fön makinesinden yardım alınması halinde akort tellerine havanın çok fazla temas etmemesi gerekir. Aksi takdirde piyano telleri bu havadan etkilenebilir ve akordu bozulabilir.
- Piyano tuşlarını ıslak bezle silmemeli ve tuşların arasını bu ıslak bez ile temizlememelisiniz.
- Piyanonuzu güneş ışığından uzakta bir alana konumlandırmalı ve gerekmedikçe hareket ettirmemelisiniz.
Enstrüman Tamiri Hizmet Verenler
atilla gün
bisiklet motosiklet tamir bakım ve modifikasyon isleri, ayrica piyasada bulunmayacak işler
Profil GörüntüleErtan Saruhan
Özel tasarım Ahşap mobilya üretimi
Profil GörüntüleKasım Efe
Ev,bağ,bahçe, site market büfe tüm konut ve tasinmaz tasinirlariniz tüm gerekli tamir bakım mo...
Profil GörüntüleAren Kubilay Özdeğirmenci
Enstrüman tamir bakım ve 2. El şatış
Profil Görüntüleİsmail Ciritoğlu
10 yıl kaliteli hizmet profesyonel müdahale orjianl parça garantili işçilik ve parça
Profil GörüntüleArmelab.net
Amfilikator ve ses sistemi tamirati endüstriyel kart tamirati
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Enstrüman Tamiri Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.