En çok kirlenen ev eşyalarından birisi de halılardır. Evin ve dışarısının tüm tozunu ve kirini halılar tutmaktadır. Ayrıca üzerine dökülen yemek ve içecek artıkları da kalıcı lekelere ve hatta zamanla bakteri oluşumuna neden olmaktadır. Halılar çok çabuk kirlenir, ancak çok zor temizlenirler. Bu nedenle halı temizlemeyi uzun aralıklarla yapmamak gerekir. Yapacağınız bu temizlik halınızın ömrünü uzatırken, lekelerinde halıda iz yapmasını engellemektedir. Peki halı temizliğini nasıl yapmalıyız? Temizliğin püf noktaları nelerdir? Halı temizliğine dair aklınıza takılan tüm detaylar yazımızda…
Halılar Ne Kadar Sıklıkta Temizlenmeli?
Halılar, kullanım durumlarına bağlı olarak kirlenirler. Salon halısı ile misafir odasındaki halının kirlenmesi aynı değildir. Halılar, evde evcil hayvan bulunması durumunda da çabuk kirlenmektedir. Hayvanların tüyleri halılara yapıştığı için temizlemesi zaman almaktadır. Bu nedenle sık sık temizleme yapılmalıdır. Evde çocuk olması ve kalabalık bir aile ortamının olması da halıların çabuk kirlenmesinde etkilidir. Evin içerisinde sürekli hareket halinde olunduğu için halılarda lekelenme ve tozlanma olacaktır. Evin konumu da halı kirlenmesinde büyük rol oynamaktadır. İşlek bir caddeye yakın evde oturuyorsanız, arabaların kaldırdığı toz ve kir evinize kolayca girecek ve halılarınızı kirletecektir. Bu gibi durumlarda da halılar sık aralıklarla temizlenmektedir.
Halı Temizliğinde Hangi Deterjanlar Kullanılmalı?
Evlerde farklı tüy ve kalınlıkta halılar kullanılmaktadır. Temizlik yaparken halıların özelliklerine göre kimyasal temizlik ürünleri tercih edilmelidir. Ağartıcı ve ağır kimyasal deterjanlar özellikle yün halı tüyleri için doğru bir tercih değildir. Beyaz sabun veya arap sabunu ile yün halıları temizlemek gereklidir. Piyasada bulunana kaliteli ve güvenilir markaları tercih etmek, sorun yaşamayı engelleyecektir. Ayrıca halı yıkama makineleri de halı temizliğinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Halı şampuanları ile yıkanan halılar ilk günkü görünümüne kavuşacaktır. Halıların rengi de temizlik malzemeleri tercihinizde dikkat etmeniz gereken bir noktadır. Açık renkler için kimyasal deterjanlar kullanabilirsiniz ancak koyu renk halılar için yoğun çamaşır suyu katkılı deterjanları tercih etmemelisiniz.
Halı Temizliğinde İlk Aşama, Süpürme İşlemi
Halı temizliğinde en önemli aşama, tozlardan arındırma işlemidir. Halı yüzeyinde biriken toz, kıl ve saçlar süpürge ile süpürülmeli ve daha sonra silme işlemine başlanmalıdır. Özellikle kalabalık ailelerde halı üzerine kırıntı ve toz çok fazla olacağı için bu işlem mutlaka yapılmalıdır.
Halılardaki Belirgin Lekelerin Temizliği
Halı yüzeyinde belirgin olarak oluşan lekelerin temizliği, süpürme işleminden sonra yapılmalıdır. Bunun için çok kolay bir yöntem uygulayabilirsiniz. Karbonatı çok az su ekleyerek yoğun kıvamlı karışımı lekelerin üzerine sürün. Daha sonra halı fırçası ile lekeleri fırçalayın. 15 dakika fırçalama işlemini yaptıktan sonra temiz suyla karbonat köpüğünü temizleyin. Çok kolay olan bu işlem ile kısa sürede lekelerden kurtulmuş olacaksınız.
Tüm Halı Temizliği
Halılardaki lekeleri çıkardıktan sonra tüm halının temizlik işlemine geçebilirsiniz. Halı temizliğinde daha önce de belirttiğimiz gibi çok sayıda deterjan ve kimyasal ürün bulmak mümkün. Ancak doğallıktan yanaysanız ve bütçenizle dost bir temizlik tüyosu arıyorsanız bu karışımı mutlaka denemelisiniz. Bir kova su içerisine sirke ve arap sabununu karıştırın. Halınızın büyüklüğüne göre miktarlarını siz ayarlayabilirsiniz. Sirke ve arap sabunu halınıza parlaklık verirken içeriğindeki asidik özellik sayesinde halınızda oluşan bakterileri de kalıcı olarak temizlemektedir. Halınız bu karışımla tertemiz ve pırıl pırıl hale gelecektir.
Halı Silme İşlemi Sonrası Kurulama
Tüm halı silindikten sonra mutlaka kuru bir bezle de silinmelidir. Çünkü halı tüylerinin nemli kalması hem kötü bir koku hem de bakteri oluşumuna neden olacaktır. Bu yüzden halının neminin alınması önemlidir. Ayrıca eğer imkan varsa balkon veya bahçede halının havalandırılması, halının daha çabuk kurumasını sağlayacaktır.
Tüm Temizlikten Sonra Tekrar Süpürme
Halının silme ve kurulama işlemleri bittikten sonra tekrardan süpürme işlemi yapılmalıdır. Çünkü havalandırılan halılarda tekrardan tozlanma olabilmektedir Yüzeye yapışan tozlar süpürgeyle alınır ve pırıl pırıl hale getirilir.
El Dokuması Halıların Temizliği Nasıl Yapılmalı?
El dokuması halılar, narin ve çabuk bozulabilecek özellikte olduğu için temizlik konusunda uzmandan yardım almak gereklidir. Fabrika halılarına uygulanan temizlik işlemleri el dokuması halılara uygulanamadığı için profesyonel bir firma tarafından temizliğinin yaptırılması gereklidir.
Halı Temizliğinde Kullanılan Doğal Yöntemler
Halıların silinmesinde evde kendiniz uygulayabileceğiniz doğal yöntemler bulunmaktadır. Hem paradan tasarruf ettirecek hem de kimyasal içerikli deterjanları kullanmayarak sağlığınızı koruyaca bu yöntemleri uygulamanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Arap Sabunu
Halı silme denildiğinde akla ilk gelen malzeme olan arap sabunu hiç eskimeyen bir temizlik ürünüdür. Ekonomik olarak da ucuz bir ürün olması tercih edilirliğini arttırmaktadır. Halı silmek için hazırladığınız suyun içerisine ekleyeceğiniz arap sabununu hak fırçası veya bez yardımıyla tüm halınıza yedirin. Arkasından durulama ve kurulama silmeni uygulayarak tertemiz bir halıya sahip olabilirsiniz.
Amonyak
Halılarda oluşan inatçı lekelere kesin çözüm amonyak kullanımından geçmektedir. Ancak amonyağı kullanırken dikkatli olmak gereklidir. Çünkü lekeler üzerine fazla uygulanırsa halının ağarmasına ve zarar görmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle suyla incelterek kullanılmasında yarar vardır. Bir kova suya bir kaşık amonyak eklemek tüm halının temizlenmesi için yeterlidir.
Beyaz Sirke
Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz beyaz sirke halıların temizliğinde de büyük rol oynadığını biliyor muydunuz? Özellikle meyve suyu ve kahve lekelerinin temizliğinde mucizevi etkisini gördüğünüzde şaşıracaksınız. Uygulayacağınız yöntem ise bir fincan beyaz sirke ve iki fincan su karışımını bir kaşık bulaşık deterjanıyla bulamaç yapıp lekelerin üzerine sürmek. Bir süre bekledikten sonra nemli bezle temizliğini yapabilirsiniz.
Karbonat
Karbonat, halı temizliğinde önemli bir etkiye sahip bir diğer doğal üründür. Halının üzerini ince bir tabaka oluşturacak şekilde karbonatla kaplayıp yarım saat bekledikten sonra elektrik süpürgesi ile çekilmelidir. Daha sonra halıya normal silme işlemi uygulanmalıdır.
Halı Yıkama Hizmet Verenler
Serkan Pekdemir
15 yillik tecrübe ile her türlü temizlik işleriniz itina ile yapılır.
Profil GörüntüleDeniz Halı yıkama
www.antalyakoltukyikama. net
Profil GörüntüleOSM TEMIZLIK HIZMETLERI
Osmtemizlikhizmetleri Osmorganizasyon Olarak hem temizlik hem düğün kina orgsnizasyonu olarak...
Profil GörüntüleErse halı yıkama
Makina halısı :10 Shaggy halısı:12 Yün ve bambu :14 Sakarya ve Kocaeli Bölgesine hizmet ve...
Profil GörüntüleYüce Yönetim ve Temizlik Hizmetleri Tic.Ltd.Şti.
Yusuf Yılmaz
15 yıllık tecrübe ile kaliteli hizmet
Profil GörüntüleAJANS TEMİZLİK
Ev temizliği, bina temizliği, ofis temizliği, inşaat sonrası temizlik, koltuk yıkama, kurum ve...
Profil GörüntüleOrhan Sülün
HALI YIKAMA YORGAN BADDANİYE STOR PERDE
Profil GörüntüleTugba Avşar
Temiz iş yaparım güvenli ve kaliteli tercihinizi kullanabilirsiniz yardımcı olurum
Profil Görüntülecemil oktay
2005 Yılında Ankara Çankaya’da çağımızınen büyük unsurlarından olan temizlik sektörün...
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Halı Yıkama Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.