Evinizdeki su tesisatının düzenli ve sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Düzenli bakımlarının yapılması sıklıkla ihmal edilse de evimizdeki konforu sağlayabilmek için su tesisatının bakımını ihmal etmemek gerekir. Yazımızda su tesisatlarında dikkat edilmesi gereken konuları bulabilirsiniz.
Doğru Bir Su Tesisatı İçin Yapılması Gerekenler
Su hayatımızı devam ettirebilmemiz için gereklidir. Hayatımızın hemen her alanında suya ihtiyaç duyarız. Yemek, temizlik ve pek çok ihtiyaç için suyu kullanırız. Suyu temiz ve sorunsuz bir şekilde kullanabilmek için yaşam alanlarına tesisatlar yapılır. Su tesisatları su ihtiyacımızı karşılamak için tasarlanmıştır. Suyun temiz ve problemsiz bir şekilde alınması için su tesisatlarının çalışması gerekir. Su tesisatından yana sorun yaşamamak için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Tesisattaki borudan musluğa kadar tüm parçaları özenle seçmeliyiz. Bütün parçaların birbiriyle uyumlu çalışması demek suya kolaylıkla ulaşabilmemiz anlamına gelir.
Temiz su tesisatları sayaçlı veya sayaçtan bağımsız donanımlarda suyun kaynaktan başlayarak kullanım alanlarına kadar borular ile gelmesini sağlar. Temiz su tesisatları sıcak su ve soğuk su olarak ikiye ayrılır. Temiz su tesisatının başlangıç noktası sayaçlardır.
Su Tesisatı Sisteminin Ömrünü Uzatacak 20 İpucu
1. Borular Uygun Olmalıdır
Evler için su tesisatında kullanılan borularda fitting ve kolektör galvanizi bulunmalıdır. Ayrıca evler için termoplastik borular da kullanılabilir.
2. Boruların Bakımı
Borulardan suyun rahat bir şekilde akabilmesi için bakımın düzenli olarak yapılması gerekir. Boruların dişlerinin zarar görmemesi için yağlama yapılmalıdır. Dişler arası güzelce temizlenmeli ve fittinglerin temper döküm olmasına dikkat edilmelidir. Dişler için uygun boyalar kullanılmalıdır. Teflon veya keten sarılarak sülyan boyaları dişlere sürebilirsiniz. Sızdırma gibi bir sorun oluşmaması adına manşon ve bunun gibi parçalar anahtar yardımıyla bir defada sıkılmalıdır.
3. Borularda Eğim Tercih Edilebilir
Temiz su tesisatı bulunan yerlerde sayaca doğru giden sular boşaltılabilir. Bunun için sayaç yönüne doğru suyun boşalması için borulara küçük eğimler verilebilir.
4. Açıktaki Borulara Dikkat
Bina dışı gibi açıkta kalan borular kelepçeler yardımıyla sabitlenmelidir. Borunun duvardan açıklığı 3 inç modeller için 4 santimetre, 3 veya daha büyük inçteki modeller için ise 6 santimetreye kadar olabilir.
5. Soğuğa Karşı Önlem Alınmalı
Bina dışındaki borular dış etkenlere maruz kalır. Dış etkenlerin başında soğuk havalar gelir. Bu nedenle dış cepheden toprağa gömülecek boruların donmasını engellemek için gömme işlemi yapılmalıdır. Borular izolasyon amacıyla 100 santimetreye kadar derin çukurlara gömülebilir.
6. Kolektöre Dikkat
Kolektörlerden yardım alarak kaynak kullanılmamalıdır. Eğer kullanılacaksa tekrardan galvanizleme işlemi yapılmalıdır. Böylece sorunsuz bir kullanım sağlanabilir.
7. Boru Boyaları ve Kaplama
Türkiye’de genel olarak borular duvarların iç kısmına döşenmektedir. Duvar içi tesisatın zarar görmemesi için yağlı boyalar ile boyama yapılmalı ve sonrasında yağlı kağıtlara sarılmalıdır. Ayrıca gerekirse yağlı kağıtlardan sonra ziftleme işlemi de uygulanabilir.
8. Sıcak ve Soğuk Su Borularının Yönü
Sıcak ve soğuk su boruları aynı anda döşenir. Kafa karışıklığı yaşanmaması için soğuk su borusu sağ tarafa, sıcak su boruları ise sol tarafa takılmalıdır. Bu durum özellikle mutfak ve banyolarda önemlidir. Su sıcaklığının ayarlanması ve doğru tesisat için boruların yönüne dikkat etmelisiniz.
9. Basınç Testi Yaptırın
Tesisat işlemlerinin tamamlanmasından sonra kesinlikle basınç testini ihmal etmemelisiniz. Basınç testi sırasında boruların uç kısımları kapatılır. Basınç testi için kullanılan cihazlar yarım saat içerisinde değerleri gösterir. Böylece basınçla ilgili sorunlar varsa müdahale edilebilir. Düşme gibi durumlar varsa tesisat için gerekli düzenlemeler yapılması ve sonrasında tekrardan basınç testi uygulanmalıdır.
10. Dağıtım Boruları Boyanabilir
Ana dağıtım ve kolon boruları olarak kullanılan parçalar açıktan geçmelidir. Kolonlar vanalarla ayrı ayrı olacak şekilde kapatılabilmelidir. Kolonlar birbirinden farklı renklere renklere boyanabilir. Böylece tesisatın rahat bir şekilde anlaşılması sağlanır.
11. Her Kata Özel Vana
Özellikle yüksek katlı binalarda her katı kapatabilecek vanalar olmalıdır. Bu sayede acil bir durum anında kolay bir şekilde müdahale edilebilir.
12. Borular Kolonlardan Geçmeli
Yapılara döşenecek borular kiriş, kolon gibi taşıyıcılar delinerek bağlanmalıdır. Döşeme için kiriş veya kolonlardan delik açılabilir.
13. Vanalara Kolay Yerlere Koyulmalı
Su vanaları herkesin rahatlıkla ulaşabileceği yerlere koyulmalıdır. Bu sayede her türlü ihtiyaç için bina sakinlerinin ulaşımı kolay olur.
14. Yakın Borularda Soğuk Su Sistemine Dikkat
Bazı tesisatlar birbirileriyle yan yana olabilir. Bu gibi durumlarda terleme ve nem unutulmayarak soğuk su boruları alttan geçmelidir.
15. Tesisatlar Suyun Kullanım Alanlarına Doğru Gitmeli
Su tesisatlarının doğru bir şekilde çalışabilmesi için boruların kullanım alanlarına doğru yükseltilerek gitmesi gerekir. Bu sayede borular içerisinde hava yapma ihtimali ortadan kaldırılabilir.
16. Armatürlerden Gelen Sesi Engellemek Mümkün
Armatürlerden gelen seslerin nedeni su tesisatıdır. Özellikle metal boruların kullanıldığı tesisatlar bu seslerin en fazla yaşandığı yerlerdir. Sesin temel sebebi boruların farklı noktalara temas etmesidir. Bu teması engellemek için tavan ve duvarlarda kelepçeler kullanılabilir.
17. Borular Sabitlenmeli
Sıvanın altına yerleştirilen tesisatlar sabitlenmelidir. Bunun için duvar içlerindeki boruyu inşaat teli yardımıyla sabitlemek mümkün. Tesisatın sabitlendiği yerler sıva ile hava almayacak şekilde tekrardan doldurulmalıdır.
18. Boruların Çap ve Boyutları Doğru Seçilmeli
Sus tesisatı sisteminde ses oluşumunun önüne geçmek için boru çaplarının ve boyutunun doğru belirlenmesi gerekir. Boruların çaplarının küçük olması daha fazla ses çıkmasına neden olabilir.
19. Basınç Düşürücülerden Yardım Alınmalı
Bazı durumlarda borularda oluşan yüksek basınç nedeniyle gürültü kirliliği olabilir. Bu durumun önüne geçmek için özellikle armatürler desteklenebilir. Bunun için armatürlerden önce basınç düşürücüler yerleştirilmelidir.
20. Borular Uygun Olmalıdır
Su tesisatı için doğru boruların seçilmesi gerekir. Seçilen borular üreticinin belirtmiş olduğu şekilde döşenmelidir.
Su Tesisatı Hizmet Verenler
Özzengin Tesisat
✓Kombi ✓Yerden Istama ✓Kalorifer ✓Su & Doğalgaz Tadilat Tamirat @ozzengin.tesisat ...
Profil GörüntüleMesut Atıcı
Elektrikçi Mesut elektrik su arıza montaj kombi bakım arıza su arıtma bakım filtre değişimi ...
Profil GörüntüleKemal Arslan
Arslan yapı deklarasyon farkı ile 20 yılı aşkın tecrübe ve bilgi birikimi ile ev daire Dükya...
Profil Görüntüleismail Göçee
Su Tesisatı Tamiri Su Kaçak Tespiti Tesisat Tamiri Lavabo Tıkanıklığı Açma 7/24 Acil Hizmet
Profil GörüntüleHasan Evren
Mesleğinde uzman yıllardır düzgün ve şikayet almadan hizmet veren biri olarak bende ARA dayım...
Profil GörüntüleBayram Karataş
Doğalgaz tesisat su tesisatı tadilat tamirat montaj petek temizleme
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Su Tesisatı Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.