Bahçenizi Masallardan Çıkmış Gibi Yapmak İçin Püf Noktalar
Bahçe işleri evinize renk ve enerji katacağı gibi, ruhunuza da dinginlik verecektir. Bu işlerle uğraşmak, tasarlamak güzel bir hobidir. Genellikle bahar aylarında tadını çıkarabileceğiniz bahçenize ne kadar emek sarf ederseniz o kadar güzel bir bahçe elde edersiniz. İster çiçek yetiştirin, ister sebze/meyve yetiştirin, ister aksesuarlarla tamamlayın. Tüm bu fikirlere uygun konseptlerden bahsettiğimiz yazıyı sizin için hazırladık. Keyifle okumanızı dileriz.
Doğru Planlama Yapın.
Bahçenizi tasarlamaya başlamak için alanın planını çıkarın. Ne dikmek istediğinizi, hangi alanda oturmak/dinlenmek için ortam oluşturmak istediğinizi seçin. Dikeceğiniz bitkilerin büyüme sürelerine, mevsimlerine dikkat edin. Genellikle bahar aylarının başladığı Mart ve Nisan ayları hemen her bitki için doğru aydır.
Kolay Bitkileri Tercih Edin.
Bahçeyle ilgili ilk uğraşlarınızsa eğer kolay bitkiler seçmenizde fayda var. Örneğin, fesleğen, domates, ortanca ve petunya gibi bitkilerin bakımı kolaydır ve hızlı büyürler. Zamanla daha karmaşık bitkilerle bahçenizi süsleyebilirsiniz.
Sık Bakım Gerektirmeyen Bitkiler Seçin.
Yoğun bir iş hayatınız mı var? Çocuklarınızın okullarıyla yakından ilgileniyor her adımlarında yanında mı olmak istiyorsunuz? Kısacası bahçeniz için ayıracak çok fazla zamanınız yok. Fakat bu harika bir bahçe oluşturmanıza engel değil. Bahçedeki bitkileri canlı tutmak için düzenli sulama, budama, bakım gibi gereklilikleri yerin getirmelisiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa bakımı daha kolay, susuzluğa dayanıklı, narin olmayan bitkiler tercih edebilirsiniz. Örneğin, badem ağacı uzun süre sulamazsanız dahi canlılığını korur. Bunun yanında kaktüs, fetuska, biberiye, adaçayı gibi bitkiler de susuzluğa dayanıklıdır ve enfes bir görüntü ve koku yayar.
Doğru Sulama Yöntemlerini Bilin.
Eğer bahçenizdeki bitkilere göre sulama yapmazsanız, doğru yöntemleri bilmezseniz bitkileriniz ölebilir. Çiçek yatakları ve tarhlarını nemli tutun, gölge varken haftada 1-2 kez su vermeniz yeterlidir. Sulama için toprağın soğuk, gölge altındaki anlarında sulama işlemini gerçekleştirin. Bitki yapraklarının küflenmemesi için yapraklarını değil köklerini sulayın. Dilerseniz sulama sistemi kurdurabilirsiniz. Genellikle çoğu bitki haftalık 10 lt suya ihtiyaç duyar. Fazla sularsanız çürür, küflenirler. Az sularsanız sararırlar.
Budamayı İhmal Etmeyin.
Kırpma ve budama işlemleri bitkilerdeki hava dolaşımını artırır. Bu nedenle gerektiği zamanlarda yapmalısınız. Destek almak isterseniz yaprak üfleme makinelerini tercih edebilirsiniz. Çöpler, çim, dökülmüş ince dallar gibi atıklardan bahçenizi temizlemek için yardımcı bir araçtır. Bunun yanında bahçe tarama ve bahçe vakumlama işlemlerini yaptırmanız bahçeniz için iyi olacaktır.
Yabani Otları Temizleyin.
Çimlerin arasında yabani otlar çıktığına şahit olabilirsiniz. Bahçenizde çıkan yabani otları temizleyin. Çimlerin bakımını sabah 04.00 – 08.00 arasında sulayın. Çimler eğer belli bir ısı altındayken sulanmazsa ölürler.
Yumurta Kabuklarını Çöpe Atmayın.
Kompostlama denilen işlem toprağınıza doğal yollarla yardım etmeniz için güzel bir yoldur. Kompost işlemi yapamazsanız, yumurta kabuklarını kullanabilirsiniz. Yumurta kabuklarındaki kalsiyumun bitkilere olumlu etkileri olacaktır. Böcekleri uzaklaştırma gibi bir etkisi de mevcuttur.
Su Faturanızı Düşürün.
Bahçenizi elbet sulamanız gerekecek. Her zaman yağmurun toprağı sulamasını bekleyemezsiniz. Fakat yağmur sularını biriktirmeniz faturanızı düşürecektir. Drenaj musluğunun altında yağmur varili yerleştirmeniz bitkilerinize yetecek kadar suyu saklamanıza yardımcı olur. Bu sayede özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde su faturanızı dengeleyebilirsiniz.
Bahçenizi Havuzla Süsleyin.
Bahçenizin yüzeyi belki büyük bir havuz yaptırmanız için elverişli değildir. Fakat minik havuzlar, kuş havuzları gibi alternatiflerinizin olduğunu da unutmayın. Hem bahçenize gelecek minik dostlarınıza faydanız olur hem de güzel bir görüntü sunar.
Doğal Taşlar Kullanın.
Doğal taşlardan bariyerler kurmanız hem doğal bir görüntü, hem şık bir düzenleme sunar. Bir diğer popüler yöntemimiz ise tuğlalardan yürüme yolları, bariyerler yapmaktır. Hem derzlerin arasında yabani otların çıkmasını engeller hem de şık bir görüntüye sebep olur.
Bahçe Düzenleme Peyzaj Hizmet Verenler
Artrium Peyzaj
Artrium Peyzaj olarak bizler, Peyzaj Tasarım Proje| Görselleştirme 3 Boyut | Uygulama| Sulama Sis...
Profil GörüntüleNesegok Gök
Uzman kadromuz ile Bursa'da birçok bahçe düzenleme yapılmaktadır.
Profil GörüntüleBAŞİSKELE YAPI
Hızla büyüyen hizmet sektöründe ekonomik mücadeleye rağmen hizmetin en iyisini vermek kaydı ...
Profil GörüntüleÖzcan arslan
Kilitli taş ustası kilitli bordur çim taş andezit karo kaplama bims fayans mermer çevre düzen...
Profil GörüntüleSMT YAPI
Mobilya dekorasyon bölüm öğretmenliği mezunuyum. yaklaşık 18 yıldır mobilya imalat, inşaat...
Profil GörüntüleLila Dekorasyon ve Tadilat
A.dan Z.ye Daire Ev Ofis iç mimarlık tadilat ve dekorasyon işleri itinayla titizlikle ve üstün ...
Profil Görüntüleneco usta tadilat tamirat boya alçı bahçe işle görevin
her türlü boya tadilat tamirat kaynak tesisat tamirat bahçe düzenleme her türlü işle...
Profil GörüntüleBahçe Düzenleme Peyzaj Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.