9 ay boyunca karnınızda taşıdığınız, onun için binbir türlü zahmetlere katlandığınız, doğunca ona gözünüz gibi baktığınız bebeğiniz canınızdan bir parçadır. En ufak bir rahatsızlığında endişelenir ve paniğe kapılırsınız. Ancak genellikle bebeklerdeki bu rahatsızlıklar gaz problemi olabiliyor ve küçük sancılar halinde tekrar edebiliyor.
Minik dostlarımızda ki bu gaz sancıları gayet normal olmakla beraber bebeklerde her gün belirli saatlerde ağlama nöbetleri şeklinde kendini belli ediyor. Ancak bu gibi durumlarda endişeye kapılmayın ve gaz sancısını azaltma yöntemlerini öğrenin.
Tanımlanamayan Ağlama Nöbetleri
Minik dostlarımız tüm problemlerini elbette ki ağlayarak bildirirler. Ağlama onlar için bir nevi konuşma ve sıkıntılarını aktarma yöntemidir. Bebeklerde genellikle her gün belirli saatlerde başlayan ve tanımlanamayan ağlama nöbetlerinin nedeni dinmeyen gaz sancısı olabilir. Genellikle ilk altı ay içerisinde son bulurlar ve nadir de olsa 12. aya kadar devam ederler.
Eğer bebeğinizdeki problemin gaz sancısı nedeniyle olduğundan emin olmak istiyorsanız mutlaka doktorunuzla temas kurun. Sorun gaz sancısı ise hiç endişelenmenize gerek yok çünkü gaz sancılarının bebeğinizin sağlığı üzerinde hiçbir zararı yoktur. Şimdi rahatladığımıza göre dinmeyen gaz sancısını azaltmanın yollarını arayalım.
Emzirme sırasında bebeğin ağız yoluyla hem süt hem de hava alması bazı durumlarda kaçınılmaz olabiliyor. Bu gibi durumlarda ilerde gaz sancısı yaşamamak için gazın ağız yolu ile çıkmasını sağlayın. Emzirme esnasına meme değiştirin ve bebeğin gazını ağız yoluyla çıkarmayı deneyin. Unutmayın ağız yolu ile çıkmayan gaz bağırsaklara inerek sancıya neden olacaktır. Birkaç hareket ile gazın çıkmasını sağlayın ve böylece hem siz hem de bebeğiniz birlikte rahat bir uyku çekin.
Uykusuz geceler, sürekli ağlayan bir bebek ve yıpranan bir anne ve baba… Bu tablo size tanıdık geldi mi? Cevabınız evet ise bu durumun yediklerinizden kaynaklandığını aklınıza getirin. Bu gibi bir tabloyu hiçbir anne ve babanın yaşamak istemediğine eminiz. Yedikleriniz ise bebeğinizde gaz sancıları yapabilir. Yediğiniz gıdalar süt yoluyla bebeğinize geçebilir ve uykusuz geceleri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle özellikle ilk 6 ay içerisinde emziren annelerin uzak durması gereken gıdaları sıralayalım.
• Gaz yapıcı gıdalar; karnabahar, lahana, brokoli, kuru baklagiller ve çiğ soğan
• Baharatlı gıdalar, kahve ve gaz yapıcı çaylar
• Şekerlemeler, çikolatalar ve işlenmiş gıdalar
Yukarıda bahsedilen veya bahsedilmeyen her türlü gaz yapıcı besin maddesinden uzak durulması hem bebek hem de anne sağlığı için ilk dönemlerde önemlidir.
Bebeklerde gaz sancıları çoğu zaman emzirilirken bebeğin hem süt hem de havayı aynı anda almasıdır. Bu durum bebeğin midesinde gaz birikmesine neden olur. Bu gibi durumları engellemek için emziren annelerin doğru emzirme pozisyonu alması çok önemlidir. Bu duruma zamanla alışılabileceği gibi doğumdan hemen sonra hastanede geçirilen birkaç gün bu bilgilerin edinilmesi ve doğru emzirme pozisyonunun bulunabilmesi için oldukça önemlidir. Bebeği emzirme işleminde ağzından hava almasını engellemek gaz sancılarını büyük oranda hafifletecektir.
Bebeğinize Yanında Olduğunuzu Hissettirin
Her bebek anne sıcaklığını ve kokusunu duymak ve anne sesiyle uykuya dalmak ve rahatlamak ister. Bu nedenle annesinin yanında kendini daha güvende hisseder. Ancak anneler her zaman bebeklerinin yanında olamayabiliyor. Bu durumda endişelenmeye gerek yok. Uzakta olsanız bile bebeğe annesinin yakında olduğunu hissettirebilirsiniz. Nasıl mı? Tabii ki fön makinesi…
Fön makineleri hiç de yabana atılacak aletler değildir. Fön makinesi sesi bebeğin anne karnındaki duyduğu seslere benzediği için fön makinesi ile anne hissiyatı yaşatılabilir. Tabii ki bu hissiyatın yaşatılabilmesi için birtakım aşamalardan geçilmesi gerekir.
Bu aşamalar şu şekildedir:
• Öncelikle gaz sancısı olduğundan şüphelendiğiniz bebeği güvenli bir alana taşıyın. Bu alanlar beşik veya korunaklı bir yatak olabilir.
• Daha sonra bebeğinizden uzak olduğunu düşündüğünüz (fazla uzak olmasın) bir alanda fön makinesini çalıştırın.
• Hem fön makinesinin bulunduğu alana hem de bebeğinizin bulunduğu alana ara ara göz atın.
• Bebeğinizin rahatladığını ve uykuya daldığını fark edince fön makinesini durdurun.
Bu işlemde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta fön makinesinin güvenli bir şekilde çalıştığından emin olmalısınız. Ekstra güvenlik önlemi için fön makinesinin başına birini nöbetçi olarak dikebilir gönül rahatlığıyla bebeğinizin uykuya dalmasını seyredebilirsiniz. Ne de olsa minik dostlarımızın rahatlığı için bu tarz zorluklar katlanılabilir hale gelmektedir.
Bebeğinize Şefkatle Yaklaşın
Eğer bebeğinizin dinmeyen gaz sancıları varsa onu anne şefkatiyle buluşturun. Eğer anne endişeye kapılmaz ve huzurlu olursa bebek de aynı şekilde huzur dolu olacaktır. Anne kokusunu alan bir bebek sakinleşecektir. Bu gibi durumlarda bebeğin sırtını sıvazlayarak gaz çıkarmasına yardımcı olmak bebeği rahatlatacaktır.
Bu Yöntemleri Es Geçmeyin
• Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini düşünüyorsanız birazdan belirteceğimiz yöntemleri uygulamanız gaz sancısını büyük oranda dindirecektir.
• Gaz sancısı çektiğinden şüphelendiğiniz bebeği yüz üstü birkaç dakika yatırın.
• Yüz üstü yatırmak işe yaramadıysa sırt üstü çevirin ve bebeğinizin karnına saat yönünde yarım ay şeklinden masaj yapın.
• Bebeğinizin ayaklarını sıcak tutun ve ayaklarına da masaj yapın.
• Bebeğinizin temiz hava aldığından emin olun ve onu gezmeye çıkarın. Pusette yolculuk onu rahatlatabilir.
• Bebeğinizi en az 2 saat aralıklarla emzirin.
• İlk 6 ay içerisinde bebeğinize anne sütünden başka ek bir gıda vermeyin.
Her bebekte gaz sancısı problemi yaşanabilmekte ve bebek sağlığı üzerinde hiçbir tehdit oluşturmasa bile anne, baba ve bebeği huzursuz edebilmekte ve uykusuz gecelere sebebiyet vermektedir. Bu gibi durumlarda ağlayan bebek için endişeye kapılmadan gerekli yöntemleri uygulamaktır.
Çocuk ve Bebek Bakımı Hizmet Verenler
Gülperi Uyanıker
Güler yüzlü, enerjik, iletişim becerisi gelişmiş mesleki eğitimine önem veren ve spor sektö...
Profil GörüntüleSibel Akgöz
19 yaşındayım çocuklarla aram çok çok iyidir daha öncede bu işi yaptım
Profil GörüntüleGurbet Çakar
Ben gurbet daha önce çocuk bakımı ve oyun ablalığı tecrübelerim oldu. Çocuklarla eğitici e...
Profil GörüntüleMehmet Polat
Türk ve yabancı referanslı ve oturma izinli elemanlar ile hizmetinizdeyiz
Profil GörüntüleROYA İBRAHİM ÜNAL
Merhabalar 580 saatlik egitimimi tamamlamis bulunmaktayim hastalarinizi gonül rahatligi ile teslim ...
Profil GörüntüleYağmur Dmrhn
İAÜ sağlık bilimleri fakültesi çocuk gelişimi ve eğitimi mezunuyum. İki senelik tecrübem v...
Profil GörüntüleBusra Yuce
Çocuk gelişim mezunuyum 2 Tane çocuğum var .
Profil GörüntüleHakan Gök
Sporun eğlence dönüşmesi içinde
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Çocuk ve Bebek Bakımı Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.