Zanaatkar Olmak İster misiniz
?
Günümüzde pek çok meslek grubu var, birçoğu yeni doğdu birçoğu ise geçmişten gelmekte. Geçmişten gelen mesleklerin içinde en kıymetlilerinden biri de zanaatkârlıktır.
Zanaat ve Zanaatkar Nedir?
Zanaat, Arapça bir kelime olan sinaat kelimesinden gelmektedir. Ustalık gerektiren, belirli bir tercübeye ihtiyaç duyulan, öğrenim gerektiren ve maddi ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapılan iş ve sanat anlamına gelmektedir. Aynı zamanda marifet, hüner anlamlarına da gelmektedir. El ustalığı gerektiren bu meslek grubu, çıraklıktan başlanılan ve uzun deneyimler gerektiren bir süreci ister. Uzun bir çıraklık ve kalfalık sonrasında ustalığa yükselebilirsiniz. Küçük el sanatları kavramı Türk Kültürü için zanaat'ı temsil etmektedir. Zanaat ile geçim sağlayan, uğraşan maharetli kimselere zanaatkâr denmektedir, zanaat sahibi anlamına gelir.
Geçmişten Günümüze Zanaat
Osmanlılar zanaat kelimesi yerine hirfet'i kullanmışlar. O dönemlerde birçok zanaat kollarını bir araya toplayan Ahi Teşkilatı vardı. Osmanlı'yı ziyaret eden Fransız mozaikçi Le-comte maden işçiliği, kadifecilik, nakış, kalemkarlık, halıcılık, kumaşçılık, mühürcülük, cevahircilik, ahşap işleri, telkari, dökmecilik, kunduracılık, şekerleme/lokum yapımı için yetişmiş zanaatkarlar olduğu hakkında bilgi vermiştir.
Bir rivayete göre Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından sanat ile farkı anlaşılması için Türkçe’ye zanaat olarak kazandırılmış bir kelimedir.
Sanayi devrimiyle birlikte seri imalat anlayışı hakim olmuştur. Bu durum zanaatkarları ciddi ölçüde sarsmıştır. Birçok zanaat alanı bu nedenle kalkmış olsa da yeni alanları da beraberinde doğurmuştur. Nalbantlık ve saraçlık tarihin tozlu sayfalarına karışırken yerine kaporta işleri, boyacılık ve otomobil bakım/tamirciliği vb. modern zanaat işleri ortaya çıkmıştır. Zanaat denilince akla gelen ilk şeyler şiir, heykel, müzik, resim, hat ve tezhip sanatları gibi sanatlardır. Buna günümüzde güzel sanatlar denmektedir.
İnsan güdüsüyle ilgili olan zanaatkarlığı yalnızca bir iş kolu gelir kapısı olarak görmek yanlıştır. Zanaatkar bu uğurda ustalaşmak için kendini mesleğe adamış üretken kişidir.. Dünyaları maharetten, el emeğinden öte günümüzdeki tüm insanların uğraşlarına ulaşmaktadır. Modern toplumun oluşuyla geçmişten gelen bu güzel mirasın izleri silinmeye başladı. Değerler unutulmaya başladı. Zanaatkarlığın geçmişten bugüne kadar yapılan tüm işlerde planlayıcı, örgütleyici ve işi yönetici olduğu, bu değerleri günümüze ulaştırdığı unutuldu.
konservatuvarlar ve müzik bilimcilerin üniversitelere bağlanmasıyla zanaat kavramı tamamen unutulmay yüz tuttu. Tüm bu değerler modernize edilmesine rağmen temelinde hala çırak, usta ve atölye kavramları yatmaktadır. Bu tarz alanlar için ağırlık verilmesi gereken alanlar teori kısmıyla birlikte uygulama kısmıdır. Örneğin bir müzisyen ne kadar teoride eğitim alınırsa alınsın bir müzisyen mesleğine çırak olarak başlar ve zamanla pişerek ustalaşır.
Bu süreçten sonra teknolojik buluşlar ve gelişmeler aracılığıyla yeni alanlar açıldı. Bu alanların açılmasıyla zanaat ve zanaatkârlık kavramı tekrar hayatımıza girdi.
Meslek Olarak Neden Zanaat Tercih Edilmeli?
Sistem ne kadar değişirse değişsin zanaatkârlık yani ustalık bir işteki en vazgeçilemeyecek unsurdur. O zaman diyebiliriz ki, tüm iş alanlarında yetiştirme ve eğitimin temeli olarak kavram ustalık kavramıdır. Günümüzde hala yeni meslek grupları ortaya çıkmaktadır ve bunları gerçekleştirecek maharetli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Tüm bu süreçte kendinize bir alan seçip ustalaşmak ve meslek kazanmak için birçok fırsat var. Dünyanın değişmesinin pozitif yanlarından biri de bu durum. Böyle bir arayışınız, isteğiniz, merakınız varsa artık çeşitli kurslar mevcut. Bilgi almak için Esnaf ve Sanatkarlar Odası adı altında 143 adet meslek grubunu temsil eden temsilcilerin olduğu kurumdan faydalanabilirsiniz. Ayakkabı yapımından tutun da bilgisayar programcılığına kadar kendinize yeni meslek ve uğraşlar seçip ustalaşabilirsiniz. Meslek seçimi için bu geniş zanaat yelpazesinden faydalanabilirsiniz. Hatta zamanla kendi iş yerinizi açıp profesyonel iş hayatına atılabilirsiniz.
Mesleki Egitim Hizmet Verenler
Özkan Par
6 yıllık doktorum 11 yıldır özel ders veriyorum üniversite sınavında derecelerim var.Lise ve...
Profil Görüntüleatilla gün
baglama ailesi, kisa baglama, divan, neşet Ertaş tarzi, kara düzen veya notali olarak başlangı...
Profil GörüntüleTarık Akçay
Araç park etme , trafik korkusu , iki aracın arasından geçme , otobanda kullanma , ileri ve güv...
Profil GörüntüleAlperen YILMAZ
13 yıllık tecrübem ile , gerekli tüm eğitimleri alarak kısa sürede temel dövme eğitimini ta...
Profil Görüntüleşerivan Ulusoy
matatamatik dersini eğlenceli ve sevdirecek anlatılır
Profil GörüntüleCengiz Şahin
Merhaba ben reiki grand master Cengiz Şahin profesyonel masaj terapistiyim ve usui reiki master im....
Profil GörüntüleSalih Ertürk
Otomatik veya su vites eğitim verilir
Profil GörüntüleAhmet Cumhur Küpçü
Ustalik belgeli veya belgesiz Sertifikali Dövme ve piercing eğitimi. Ayrıca ; Karakalem portre ,...
Profil GörüntüleMesleki Egitim Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.