Enstrüman çalmak hem hobi hem de profesyonel olarak yapılabilir. Merak ettiğiniz bir enstrümana başlamak için takip etmeniz gereken adımları yazımızda bulabilirsiniz.
Yeni Başlayanlar İçin Enstrümanlar
Müzik herkesin hoşuna gider. Müziğin ruhun gıdası olduğu söylenir. Farklı ruh halimize göre çeşitli müzik türleri dinleriz. Enerjikken hareketli, duygusalken yavaş müziklere başvururuz. Peki müzik konusunda hiç çalma kısmında yer almayı düşündünüz mü? Müzik aleti çalmak aynı müzik dinlemek gibi oldukça eğlenceli bir hobidir. Profesyonel veya amatör olarak çalabileceğiniz pek çok enstrüman var. Bu enstrümanlar arasından kendinize en uygun olanı belirleyerek eğitim alabilirsiniz. Enstrüman çalmak en güzel hobilerden biridir. Kendinizi tonların dünyasına bırakabileceğiniz pek çok enstrümana ulaşabilirsiniz.
Enstrümanlar müziğin farklı analarında kullanılır. Enstrümanlar kendi içerisinde bölümlere ayrılmıştır. Telli çalgılar, vurmalı çalgılar, nefesli çalgılar, yaylı çalgılar, tuşlu çalgılar olarak kategorilere ayrılan enstrümanları çalmak için eğitim almalısınız. Çalgı çeşitleri içerisinde kullanılabilecek farklı enstrümanları bulabilirsiniz. Bir enstrümanı en baştan öğrenmek zor ve zaman alıcıdır. Sizin için en fazla kullanılan enstrüman türlerini nasıl öğrenebileceğinizi derledik.
Keman
Keman çalması zor enstrümanlardan biridir. Ancak küçük yaşlarda öğrenilebilmesi için eğitim alınabilir. Kemana başlamak için 6 ve üzeri yaşlar oldukça uygundur. Eğitim alacak çocukların yaşına göre çeşitli boyutlarda kemanlar verilir. Böylece öğrenme süreci kolaylaşır. Yeni başlayan kişilerin çalması için daha uygun olan elektriksiz kemanların tercih edilmesi gerekir. Kemanı hobi olarak çalmanızdan ileri bir seviyeye taşıyabilirsiniz. Eğer kendinizi adarsanız bir orkestrada veya müzik grubunda kemancı olarak yer alabilirsiniz.
Çello
Yaylı çalgılardan olan çello başlama yaşı 6 ve üzeri olarak belirlenmiştir. Çello aslında kemanın daha büyük halidir. Ancak çellonun gövdesi daha kalın bir yapıya sahiptir. Kemanda olduğu gibi yayın tele sürtülmesiyle hoş tonlar çıkarılır. Çello çalınırken bacak arasına konumlanır. Çocuk veya kişilerin boylarına göre doğru eğitimlerin verilmesi için küçük boylarda çellolar sunulur. Böylece eğitim süreci daha verimli geçebilir.
Kontrbas
Kontrbas çellodan da büyüktür. Ancak bu durum gözünüzü korkutmasın. Diğer çalgılar gibi kontrbas da verimli bir eğitim süreciyle öğrenilebilir. Kontrbastan ses çıkarılması için yayın tellere sürtülmesi gerekir. Kontrbas eğitimine genellikle 11 yaş ve üzerinde başlanır. Ayrıca boyunuza göre tam boy veya küçük boyutlarda kontrbaslarla eğitime başlayabilirsiniz. Kontrbas en fazla caz müzikte tercih edilir. Caz müziğe ilgi duyuyorsanız hobi olarak pek çok şarkıyı çalabileceğiniz kontrbasları deneyebilirsiniz.
Flüt
Flüt en yaygın olan nefesli çalgılardan biridir. Flüt 10 yaşından büyük çocukların çalmaya başlayabileceği bir enstrümandır. Flüt okuldaki müzik derslerinde ilk öğretilen çalgılardandır. Belli bir temeliniz varsa profesyonel bir eğitimle flütte daha iyi bir seviyeye gelebilirsiniz. Flütü çalmayı öğrendiğinizde hoşunuza giden farklı tonları rahatlıkla çalabilirsiniz.
Klarnet
Nefesli çalgılar arasında özel bir yere sahip olan klarnet, çıkardığı sesle büyük beğeni kazanmıştır. Özel bir akşam yemeğinde veya sokakta klarnet çalan kişileri görebilirsiniz. Klarnet eğitimine 10 yaşından itibaren başlanabilir. Klarnet popüler bir çalgı olduğundan eğitime rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Klarnet ile doğru nefes alışverişini öğrenen bazı kişiler daha büyük nefesli çalgılara geçiş yapmıştır. Nefesli çalgılara başlamak için ilk olarak klarnete başvurabilirsiniz. Sonrasında daha büyük çalgılara geçiş yapabilirsiniz.
Saksafon
Saksafon eğitimlerine 12 yaşından sonra başlanmaktadır. Büyük yaşlardaki herkes istediği zaman saksafon öğrenebilir. Saksafon nefesi bir çalgı olmasına rağmen elle notaları ayarlanır. Bu müzik aletini çalarken öncelik olarak ellerin rahat olması gerekir ve güçlü bir nefes gücüne ihtiyaç duyulur. Ayrıca ilk başladığınızda sabretmeniz gerekebilir. Çünkü bütün anahtarları öğrenmek biraz zahmetli olabilir. Saksafon için kas hafızanızın oluşmuş olması gerekir.
Saksafonlar kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Soprano saksafon, alto saksafon, tenor saksafon ve bariton saksafon başlıca çeşitleridir. Yeni öğrenmek isteyen kişiler için alto saksafon kullanılması tavsiye edilmektedir.
Piyano
Piyano tüm yaş gruplarına uygun olmasından dolayı en fazla ilgi duyulan enstrümanlardan biridir. Ancak piyanoya bu kadar ilgi duyulması herkesin kolay bir şekilde çalabileceği anlamına gelmez. Piyanodaki ilk konu notaları doğru bir şekilde algılayabilmektir. Tuşları ya da dizeleri görmenizi engellemeyen koparma ve el hareketleri olmadığından dolayı notalara basmak oldukça kolaydır. Bir enstrüman çalmak profesyonel olarak yapılmasa bile oldukça eğlencelidir. Güzel bir hobi alanı olan enstrümanlardan piyanoyu tercih ederek güzel bir başlangıç yapabilirsiniz.
Gitar
Gitar telli çalgılar arasında en popüler olanlardandır. Genç veya yetişkin herkes tarafından çalınabilen gitarı sokakta, konserde veya herhangi bir kafede dinleyebilirsiniz. Kendiniz çalmak istediğinizde ise güzel bir eğitim süreciyle gitarın tüm detaylarını algılayabilirsiniz. Gitar popüler olduğu için hemen her yerde çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz. Gitara tamamıyla hakim olmanız biraz zaman alabilir. Öğrenme sürecinde pes etmeyin ve eksikliklerinizin üzerine gidin. Böylece gitarı rahatlıkla çalabilirsiniz. Gitarı şarkılarınıza eşlik etmesi için de kullanabilirsiniz.
Arp
Arp çalınması en zor olan enstrümanlardan biridir. Karmaşıklık konusunda pek çok çalgıyla benzerlik gösterir. Arp için yalnızca notaları öğrenip melodiler yaratmak yeterli değildir. İki elinizi de koordineli bir şekilde kullanmanız gerekir. Parmaklarınızı yerleştirmeden önce hangi notaya geçileceğini bilmeniz gerekir. İlk başladığınızda kolay ve yavaş melodileri kavrayabilirsiniz. Zamanla daha zorlu melodilere geçiş yapabilirsiniz.
Müzik Kursu Hizmet Verenler
ES-EM MEDYA
Yıllardır ankarada gitar şan nota ve repertuar dersleri veriyorum . Çayyolu ve Eryaman Ofislerim...
Profil GörüntüleMehmet Nar
Pediatri alanı için Duyu Bütünleme Egitimim de mevcuttur.
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Müzik Kursu Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.