Köpek Eğitiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpekler evlerimizin, sokaklarımızın sevimli dostlarıdır. Duygusal ve sahiplenici özellikleri vardır. Oldukça heyecanlı hayvanlardır, eğitilmesi en kolay hayvanlardan biridir. Bu eğitim süreci genellikle yavruluğundan itibaren verilmelidir. Çünkü yanlış alışkanlıklar oturmadan doğrularını öğrenmeleri gerekmektedir. Köpeklerin temel ihtiyaçlarının giderilmesi ve eve daha uyumlu hale gelmesi için bu eğitimleri almaları ciddi önem taşımaktadır. Gelin birlikte köpeklerin eğitim sürecinde hangi aşamalardan geçtiğini inceleyelim.
Köpeğinizle İletişimde Kalın
Tüylü dostunuzla iletişim halinde kalmanız ve komutları sizden alması bir hayli önemlidir. Dikkat etmeniz gereken şey ise köpeğinizi eğitirken eski usül kaba davranışlardan kaçınmaktır. Köpeği korkutarak, vurarak ceza sistemiyle eğitilemeyeceği günümüzde anlaşılmıştır. Cezalandırma değil ödüllendirme sistemi hem etiktir, hem de daha etkilidir. Hem kendinize dost edindiğiniz birinin de ne olursa olsun canını yakmak istemezsiniz değil mi? Kesinlikle sağdan soldan duyduğunuz, internette yazan poposuna vurma/kızma vb. gibi cezalardan kaçınmalısınız. Size karşı ciddi bir güven kırıklığı yaşar ve sevmez.
Bu konuda uzmanlardan da yardım alabilirsiniz. Köpeğinizin, güzel bir eğitim süreciyle ömür boyu sürdürebileceği doğru alışkanlıkları kazanma fırsatı olur.
Uyum Sürecinde Neler Yapılmalı?
Sevimli dostunuzla eve girdiğiniz ilk anı düşünün. Belki ailesi ve kardeşlerinden ayrıldı. Barınakta, sokaklarda belki de eski sahipleri tarafından travmalara maruz kaldı. Haliyle korkacaktır. Size, eve alışması süreç alacaktır. Bu durumda küçük kazalar çıkabilir. Onu cezalandırmak yerine sevmeli ve ödüllendirmelisiniz. Bu sürecin daha kolay geçmesini isterseniz uyum eğitiminden geçirmelisiniz. Örneğin, ilk günlerinde onu yalnız bırakmamalı ve iletişim kurmalısınız. Sevginizi ve güveninizi hissetmeli. İşlerinizi buna göre ayarlamaya çalışın ve ona zaman ayırın. Ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar kolay alışacaktır. Dediğimiz şey şımartmak değil, oyun oynamak, sevmek…
Başlangıç Eğitimi
Başlangıç eğitiminde dikkat edilmesi gereken temel unsurlardan biri tuvalet ve beslenme eğitimidir. Yavruyken daha kolay öğrendikleri için bu süreçte öğretilmesinde fayda var. Tuvalet eğitimi aldığı durumda, bir alışkanlığa döner ve saati geldiğinde gitmesi gereken yeri öğrenir. Saati dışında ise size küçük sürprizler yapmamayı öğrenir. Beslenme için de zaman konusunda eğitim verilmelidir. Eğitim sayesinde de beslenmesi düzenli hale gelir. Bu demek değil ki yetişkinler öğrenemez. Tabii ki onlar da eğitime tabi tutulursa bu süreci benimserler, sadece biraz zaman alabilir. Ya da tam tersi olduğu durumlar da olabilir, zaten öncesinde kazandığı alışkanlıklar kötü değilse uyum süreci daha kolay olur.
Kafes Yoluyla Eğitim
Kafes yoluyla eğitimi önermesek de bazı durumlar için eğitme açısından faydalanabilirsiniz. Örneğin elinize aldığınız kuru mamaları kafese atın. Birkaç kez bunu yaptığınızda kafeste mama var mı diye merak edecektir. Sonrasında mamaları orada yemeye başlayabilir. Bu nedenle kafesin kötü olmadığını benimser ve veterinere götürürken ya da yolculuk yapacaksanız size kolaylık sağlar. Belki de uyumak için kafesin içindeki rahat sevimli minderini tercih eder. Kafesin kapısını kapatmamanızda fayda var.
Tasmayla Tanıştırın!
Gezdirmek için kayış takmanız ve kaybolmaması için tasma kullanmanız gerekli değil mi? Alıştırması çok basit. Tasmayı takın ve küçük bir parça ödül maması verin. Birkaç kez bunu tekrarladığınızda zaten benimsediğini görmüş olacaksınız.
Sosyalleştirin
Gezdirirken çevredeki diğer köpeklerle kavga etmemesi ve sosyalleşmesi için oturduğunuz lokasyonun çevresindeki parklarda gezdirmeye başlayabilirsiniz. Hem şehir seslerini tanıyacak, hem alışacaktır. İnsanlarla ve diğer köpeklerle zamanla daha uyumlu hale gelecektir.
Köpek Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi için sıkça dışarı çıkartın. Özellikle yemeğini yedikten sonra tuvaletini yapmaması için gezmeye götürün. Yaklaşık 10 dakika gezdirdikten sonra bolca su verin. Suyun ardından hemen eve götürmeyin ve gezdirin. Mutlaka çişini yapacaktır. Dışarıda çok su içmediyse mama kabına su ekleyin. Evin içine tuvaletini yapmamasını istiyorsanız uzman eğitmenlerden destek alın.
Köpek İtaat Eğitimleri
Köpeğiniz özellikle oyuna açık ise dış uyarıcılara daha duyarlıdır. Bu nedenle itaat eğitimi daha kolay geçebilir. Oyun oynatarak ve ödül mamaları ile otur, kalk gibi komutları kolayca benimserler. Eğer öğrenmesi zaman alıyor ise bol bol oyun oynatın ve sevgi gösterin. Gerekirse uzmandan destek alın.
Köpek Eğitimi Hizmet Verenler
Coşkun Çintaş
Haywansewerim ve bakımından anlarimMenemen willakentte özel willamda kalıteli we güvenli hizmet...
Profil GörüntüleEmre Bağış
Köpek, kedi vb Evcil Hayvanlar konusunda Yardımcı olurum
Profil Görüntülealihan soylu
Erciyes veteriner fakültesinde öğrenciyim hayvanlarla iletişimim iyidir köpek eğitimi ve psiko...
Profil Görüntüleburak fırat
Hayvanlarla vakit gecirmek hosuma gidiyor.05364035834
Profil GörüntüleZehra Rabia
Rahatlıkla bırakabilirsiniz hayvanları çok severimm☺️
Profil GörüntüleMerve Şuayip Erimli
Özellikle Kurtarılmış veya travmatik bir durum yaşamış, ya da eğitilmez diye karar verilmiş...
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Köpek Eğitimi Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.