Elektrik Tasarrufu için Basit Tüyolar
Elektrik faturası evlerimizin, iş yerlerimizin en önemli giderlerinden biri. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle hayatımızdaki her işi elektronik aletlerle yapıyor hale geldik. Buzdolabı, çamaşır makinesi, çay/kahve makineleri, ısıtıcılar, şarj aleti, telefon, televizyon… Asla bitmek bilmiyor. Bu nedenlerle faturalar gittikçe daha da şişkin bir hale geliyor. Her ne kadar bu duruma duyarlı, cebimizi daha az acıtan duyarlı elektronik eşya üreticileri olsa da yapılan tasarruf yeterli olmayabiliyor. Tüm bunları tek başımıza değil bir aile olarak hesapladığımızda ise rakamların içinden çıkamıyoruz. Tüketim gittikçe artıyor. Bir aileye senelik düşen ortalama harcama miktarı 6000 KW civarında.
Peki ne yapalım hayatımızı kolaylaştıran ve artık lüks değil zorunluluk haline dönen bu gelişmelerden faydalanmayalım mı? Tabii ki de vazgeçmeyelim yalnızca daha iyi tasarruf yapmayı öğrenelim, enerji kullanımını doğru yönetmeyi öğrenelim. Tüketimi azaltalım, hem doğaya hem de ceplerimize iyilikte bulunalım. Faturalarınızı daha küçük rakamlarda ödemeniz için birkaç öneri sunduk. Keyifli okumalar diliyoruz.
Adil Tüketimi Öğrenmeliyiz!
Küçük büyük demeden hepimiz elektronik aletlerden yararlanıyoruz ve vazgeçemiyoruz. Bu durum da enerji harcamalarını katlıyor. Öncelikle birey olarak dikkat etmemiz gereken enerji sınıfları ve kullandığımız ürünlerin ne kadar enerji yaktığı konusunda bilgi edinmek, kendimizi eğitmek.
Eğitime öncelikle elektronik dilini öğrenerek başlıyoruz. Günümüzde on gruptan oluşan enerji sınıflandırması var. Bunlar: A+++, A++, A+, A, B, C, D, E, F ve G harfleri ürünlerin enerji verimliliklerini temsil ediyor. Aralarında en yüksek enerji tüketimi sağlayan G sınıfı, en düşük enerji tüketimi sağlayan A+++ sınıfıdır. Piyasada karşımıza çıkan ürünler genellikle A grupları ve B sınıfı cihazlardır. Satın alırken ürünlerdeki bu ibarelere dikkat etmeniz oldukça önemli.
Elektronik Aletleri Doğru Kullanın.
Her evde bulunan aletlerden biri elektrik süpürgesi. Ortalama olarak saatte 800 - 2000 watt civarında enerji sarfiyatı yapıyor. Emiş güçleri ne kadar azalıyorsa o kadar fazla enerji tüketiyorlar. Bu nedenle sık sık süpürgenin filtre ve toz torbalarını temizlemelisiniz.
Özellikle yaz mevsiminde ihtiyacımız olan aletlerden biri de klima. Ofiste, evde her yerde karşımıza çıkıyor artık. Peki yazın her an çalışmasına lüzum var mı? Bazı dönemler belki ama doğru kullanımda bile inanılmaz tasarruf edebilirsiniz. Örneğin, kapı ve pencerelerin klima kullanımı esnasında açık olması gerek ki hem ortamı daha kolay soğutabilsin, hem de enerji sarfiyatını ona göre ayarlasın.
Televizyon her evin vazgeçilmezi. Her yıl başka özelliklere sahip televizyonlar piyasaya sürülüyor. Seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var. LCD, plazma TV'lerden daha az yakan LED teknolojili televizyonları tercih etmenizde fayda var. En çok da tüplü televizyonlar enerji sarfiyatı yapıyor.
Buzdolapları, şofbenler, çamaşır makineleri evde hemen hemen kesintisiz sürede çalışan aletlerdir. A sınıfı seçerseniz G sınıfı ürüne göre %56 seviyede enerji tasarrufu sağlamış olursunuz. Bir faturanın %31'i hemen hemen buzdolabına ait. Dolapların hacmi ne kadar büyükse fatura da ona oranla şişiyor. Mini buzdolapları çok daha az yakıyor. Bunun için yapılması gerekenlerin başındaysa dolapların kapağını uzun uzun açık bırakmamak, fuzuli yere açıp kapatmamak ve ısı dengesini sağlamak geliyor. Örneğin, fırın gibi ısı alan cihazların yanına buzdolabınızı yerleştirdiğinizde dolap ısı dengesini korumak için enerji yakımını artırıyor.
Gelelim bulaşık makinelerine... Günde genellikle ortalama 1 kez çalıştırdığımız alet, belki de daha az sıklıkta çalışıyor. Peki durduğu her an 0.1 watt enerji tüketimi yaptığını biliyor muydunuz? Çalıştırmadığınız süreçte fişten çekmeniz ve tamamen dolmadan çalıştırmamanız güzel bir tasarruf önerisi olarak burada kalsın.
Genel Olarak Toplarsak Eğer…
Isı yalıtımına dikkat edin. Ampuller yerine LED tercihi yapmanız tasarrufunuzu artırır. Enerjiyi ısıya dönüştüren her ürün daha fazla elektrik yakacaktır. A grubu ürünleri tercih edin. Sürekli çalışan kombi ve buzdolabı gibi ürünleri açıp kapatmayın. Her açtığınızda en baştan ısınma/çalışma enerjisini toplamak için daha fazla yakacaktır.
Tüm bu önerileri dikkate alırsanız elektrik faturanız yüzünüzü güldürecektir. Küçük gibi görünen bu adımlar doğaya ve size beklemediğiniz kadar fayda sağlayacaktır.
Elektrikçi Hizmet Verenler
Sinan Yalcın
Müşteri memnuniyet odaklı kaliteli hizmetler.
Profil GörüntüleŞaban Güçlü
2004 yılında faaliyete başlayan firmamız, 2007 yılından itibaren Güçlü elektrik olarak kuru...
Profil GörüntüleMuhammet Urtaç
Elektirik ve elektronik tamirat ve tadilat işlerinizde hizmetinizdeyiz
Profil Görüntüleİlgili Blog Yazıları
Elektrikçi Hizmeti mi Veriyorsunuz?
Sizde Ara.com.tr hizmet veren ailesine katılarak iş imkanlarınızı genişletin. Binlerce müşteriye ulaşarak kazancınızı katlayın.